FAQ

Antwoord op al jouw vragen

Blijvende verandering

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met mij op. Ik zal je vraag dan zo snel mogelijk beantwoorden.

Coaching

Wat is het verschil tussen een gezinscoach en een kindercoach?

Een gezinscoach, zoals De Peuter Expert, werkt met ouders aan moeilijkheden die spelen binnen de opvoeding. Vaak komen ouders bij een gezinscoach, omdat hun kind bepaald gedrag laat zien en zij niet weten hoe ze ermee om moeten gaan. Omdat ik met de ouders werk, zie ik de peuter bijna nooit. Dit is vaak ook niet nodig. De coach kijkt naar het grotere plaatje en leert ouders hun kind te begeleiden en te begrijpen, zodat het probleem zich oplost.

Een kindercoach werkt niet met de ouders maar met het kind. Een kindercoach is er dus echt voor het kind en kijkt naar dat wat er bij het kind speelt en hoe hij het kind verder kan helpen. Het leert het kind omgaan met bepaalde dingen waar het tegenaan loopt. Zo kun je bijvoorbeeld een kindercoach inschakelen als je je kind ziet worstelen met bepaalde dingen zoals boosheid, het niet kunnen uiten van emoties, weerbaarheid of zelfvertrouwen. Een kindercoach werkt dus -in de regel- met het kind en niet met de ouders.

Ik, Fleur, ben zowel gezinscoach als kindercoach. De Peuter Expert is onderdeel van De Familie Praktijk. Op deze site vind je meer informatie over kindercoaching voor kinderen in de leeftijd van 6-12 jaar.

Meer weten over het verschil? Ik schreef er een artikel over, wie weet helpt het je verder.

Waarom werkt De Peuter Expert met ouders en (meestal) niet met kinderen?

Ik krijg deze vraag vaak en ik ga het proberen zo goed mogelijk uit te leggen. Peuters zijn jong en hebben hun ouders nodig om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen. Zij zijn nog niet in staat om in een praktijk te werken aan bepaalde dingen. Daar zijn ze simpelweg te klein voor.

Door met ouders te kijken naar dat wat er speelt, wordt er indirect met het kind gewerkt. De peuter is in dat geval niet nodig om te zien. Via ouders horen we bepaald gedrag en door in gesprek te gaan, te kijken wat ze al hebben geprobeerd en een stukje psycho educatie van mij, komen we erachter wat jouw peuter je eigenlijk probeert te zeggen.

Als we dit weten, zie je al snel grote veranderingen. Veranderingen in het gedrag van jonge kinderen is dus alleen mogelijk door de begeleiding van ouders en niet via het kind zelf. Dit kan pas vanaf ongeveer 6 jaar en ook dan zijn kinderen nog heel erg jong.

Hiermee is niet gezegd dat een observatie of een speelafspraak met een peuter in mijn praktijk niet enorm helpend kan zijn, maar we zien vaak dat dit niet nodig is. Wil je hier meer over weten en over van gedachten wisselen? Plan dan een GRATIS kennismaking, zodat we het erover kunnen hebben en ik je kan helpen bij een goede keuze.

Zoek jij iemand die jouw kind kan begeleiden? Via De Familie Praktijk begeleid ik ook kinderen in de praktijk.

Help je alleen bij problemen met peuters?

Als gezinscoach richt ik mij op peuters, maar dit betekent niet dat er alleen maar ouders van peuters coachingstrajecten bij mij starten. Er zijn ook regelmatig ouders van kinderen van 4, 5 en soms 6 jaar die bij de Peuter Expert aankloppen voor hulp.

Veel ‘problemen’ met gedrag ontstaan in de peuter periode en blijven dan een beetje doorgaan. Uiteindelijk kan het dus zijn dat dit later pas voor zorgt dat je er als ouder klaar mee bent en echt hulp wil zoeken. Neem dus vooral even contact op als je een kind hebt die net buiten de peuterleeftijd valt en je toch hulp zoekt. Ik kan je dan vertellen of ik wel of niet de juiste persoon ben om je te helpen.

Waar vindt de coaching plaats?

De coaching vindt in de regel altijd in de praktijk plaats. Mijn praktijk is in Leiden en daar hebben we de ruimte om rustig met elkaar te werken. Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat het een keer zo uitkomt dat een gesprek online plaatsvindt. Als dit zo is, ga ik hier natuurlijk flexibel mee om.

De voorkeur gaat alleen wel echt naar de praktijk omdat de ervaring leert dat we dan de beste resultaten boeken.

Kan ik contact opnemen als er tussen de coachingssessies iets gebeurt?

De Peuter Expert is altijd heel laagdrempelig te benaderen. Fleur raadt aan om, om de week, een coachingssessie te plannen. In de week dat je geen coachingssessie hebt, is er een contactmoment. Dit contactmoment is over het algemeen per mail. Je hebt dan dus de gelegenheid om alle vragen die je hebt en alle dingen waar je op dat moment tegenaanloop, op (digitaal) papier te zetten en te vragen.

Deze mail wordt altijd binnen 24 uur uitgebreid beantwoord, zodat je daarna weer direct met de nieuwe handvaten aan de slag kunt gaan. In de praktijk blijkt dit altijd voldoende te zijn. Mocht er toch behoefte zijn aan meer contact tussendoor, dan kan dat natuurlijk altijd overlegd worden.

Op deze pagina vertel ik je meer over hoe een traject eruit ziet en wat je kunt verwachten.

Is het ook mogelijk om een observatie te laten doen?

Het is zeker mogelijk om een observatie of video analyse uit te laten voeren. Als we tijdens het traject merken dat we niet verder komen, kunnen we voorstellen om dit te doen.

Mocht je het zelf fijn vinden om dit te laten doen, kan dat altijd. Dit kan eventueel ook de hoofdbehoefte zijn. In dat geval raden we aan om even contact op te nemen. Vaak is het dan het meest gunstigst om voor het specifieke traject te kiezen, waarbij we de observatie als een van de sessies inplannen. Omdat het in dit geval vaak om maatwerk gaat, kan het geen kwaad om vooraf even de mogelijkheden te bespreken.

Driftbuien

Wanneer is een driftbui normaal en wanneer moet ik hulp zoeken?

Driftbuien bij peuters zijn heel normaal. Het hoort bij peuters en het is dus niet gek dat jouw peuter ze ook heeft. Wat normaal en acceptabel is, beslis jij uiteindelijk zelf. Ouders weten vaak niet hoe ze met driftbuien om moeten gaan. Ze weten niet wat er echt speelt en wat de trigger is. Het lijkt namelijk vaak uit het niets te komen.

Ondanks dat driftbuien bij peuters normaal zijn, kan het wel heel fijn zijn om te weten wat er echt speelt bij je kind en wat je in zo’n situatie kunt doen. In plaats van maar wat doen en onbedoeld steeds weer triggers op het pad van je kind gooien, zorg dat je er voor ze bent. Als je je kind beter begrijpt en weet wat echt nodig is, is er nog steeds wel eens een driftbui, maar beheerst het niet meer je keuzes en het gezinsleven.

Hoort slaan en schoppen ook onder normaal gedrag bij een driftbui?

Ook hier is het belangrijk om te weten dat wat jij acceptabel en normaal vindt, je uiteindelijk zelf beslist. Als gaat kijken naar wat hoort bij de driftbuien van een peuter, kunnen we je maar één antwoord geven: buiten en schoppen is niet normaal gedrag.

Daarmee zeggen we overigens niet dat het abnormaal is en dat er een probleem is. Ons advies zou wel zijn om er eens iets aan te doen. Dit gedrag vertoont een peuter alleen als hij zich echt niet begrepen voelt. Peuters kunnen lastig met emoties om gaan en dus kan dit een manier zijn. Fysiek geweld is alleen niet goed. Het is daarom belangrijk om uit te zoeken wat je peuter zo boos of verdrietig maakt en hoe je hem kunt leren om te gaan met deze emoties. Wij kunnen je helpen op zoek te gaan naar een alternatief wat uiteindelijk voor je peuter ook veel fijner is.

Ongehoorzaamheid

Hoort ongehoorzaamheid niet gewoon bij peuters?

Ongehoorzaamheid bij peuters is zeker heel normaal en hoort er inderdaad ook een beetje bij. Sterker nog… een ongehoorzame, ietwat stoute peuter is soms ook wel heel erg grappig. Er is dus niets mis met een beetje ongehoorzaamheid, want een peuter moet ook de kans krijgen zichzelf en de wereld te ontdekken.

Het is alleen wel belangrijk dat je peuter luistert op de momenten die ertoe doen. Er zijn namelijk gewoon situaties waarin je verwacht dat je kind luistert. Of omdat het om een regel gaat die jij belangrijk vindt of omdat het bijvoorbeeld gevaarlijk is wat er gebeurt. Op het moment dat een peuter structureel zijn eigen gang gaat, kan er een nare situatie ontstaan en is hulp inschakelen misschien wenselijk. Naast de ongehoorzaamheid is het voor een peuter namelijk ook heel belangrijk om grenzen te krijgen en hiermee om te leren gaan. Het is dus goed om hier een balans in te hebben. Het feit dat met een beetje ongehoorzaam niet perse iets mis is, betekent niet dat je het allemaal moet accepteren omdat het ”erbij hoort”.

Moet je een kind nou loslaten of juist meer grenzen stellen?

Voor veel ouders is het lastig wanneer je nou grenzen moet stellen en wanneer je juist meer los moet laten. Dit is ook lastig en het is heel belangrijk dat het juiste op het juiste moment gebeurt.

Vaak zien we dat ouders die problemen ervaren met hun peuter, hun peuter te weinig los kunnen laten. De peuter mag niet heel veel zelf bepalen, bedenken of zelf doen. Dit zorgt voor frustratie bij hun peuter die de wereld wil ontdekken.

Op andere gebieden laten ze juist te veel los. Hierdoor ontstaat onwenselijk gedrag in de vorm van ongehoorzaamheid. Dit zorgt voor ongenoegen bij ouders, waardoor ze juist weer heel streng de teugels aantrekken. Dit is voor kinderen een lastig, want ze zien dit niet aankomen. Hierdoor ontstaat een driftbui en dit zorgt weer voor veel frustratie bij beide partijen.

Als je dus niet goed weet wanneer je nou wat moet doen, zorg je voor een (constante) negatieve spiraal waarbij je nooit weet wat er gaat gebeuren. Dit vraagt heel veel energie. Samen kunnen we kijken naar de juiste balans, waardoor je het plezier weer ervaart en deze negatieve spiraal doorbreekt.

Betaling

Wordt een consult vergoed?

Het is helaas niet mogelijk om een traject via een zorgverzekeraar vergoed te krijgen. Mochten de kosten een probleem zijn, kun je altijd contact opnemen om te kijken hoe we dit op kunnen lossen. Ik denk graag met je mee.

Kan ik in termijnen betalen?

In principe betaal je per consult, maar de factuur hiervan krijg je altijd pas na een aantal keer. Mocht dit een probleem zijn, laat me dat dan even weten. Ik denk altijd graag met je mee.

Herkenbare opvoedproblemen bij peuters

Ouders ervaren vaak dezelfde opvoedproblemen. Jouw zoektocht is dus heel normaal! Dat betekent alleen niet het er daarom maar bij hoort. Als jij het wil, kan het anders.

Slaap problemen

Temperamentvolle peuter

Driftbuien

Ongehoorzaamheid

Zou jij dingen binnen het gezin graag anders zien?

Dat kan! Verandering is voor elk gezin weggelegd. Vaak zijn kleine aanpassingen al genoeg om grote, blijvende veranderingen in gang te zetten. Ben jij er klaar voor?

Dé Peuter Expert

Mijn naam is Fleur en ik ben moeder van 4 kinderen (1,2,3 en 6 jaar). Toen ik moeder werd, bedacht ik dat ik vooral dingen wilde doen die mij energie gaven. Ik droomde ervan om ouders te begeleiden die vastliepen bij de opvoeding. Ouders die écht anders willen en hiervoor durven te gaan.

De Peuter Expert

Lees meer over
De Peuter Expert in de media

Hoi, ik ben Fleur!
Dé Peuter Expert

Blogs

De Peuter Expert wordt regelmatig gevraagd als expert voor verschillende artikelen en interviews. Fleur vindt het belangrijk kennis te delen en ouders op deze manier op weg te helpen in hun eigen situatie. Hieronder vind je de verschillende artikelen.

Filter

Filter

Volg De Peuter Expert

 

De Peuter Expert nieuwsbrief

Opvoedtips als eerste in jouw mailbox?

De Peuter Expert op Instagram