Temperamentvolle peuter

Krachtige peuters die weten wat ze willen

Hulp bij een temperamentvolle peuter

Veel ouders die mijn hulp inschakelen hebben te maken met een temperamentvol kind. Dat is logisch, want het karakter van een temperamentvol kind kan soms lastig te doorgronden zijn. Temperamentvolle kinderen:

 • hebben een sterke eigen wil en zijn erg vasthoudend
 • hebben een groot rechtvaardigheidsgevoel
 • zijn heel gevoelig en kennen heftige emoties
 • zijn heel alert en opmerkzaam
 • hebben langer de tijd nodig in nieuwe situaties

Dit kunnen lastige eigenschappen zijn, maar ik kan je helpen om deze eigenschappen als kracht te zien. Hierdoor zal jij je peuter weer begrijpen en is er weer ruimte voor plezier.

Mijn visie

De kracht van temperamentvolle peuters

Het is grappig dat het gedrag wat nu lastig is, toch zorgt voor dat wat je ze eigenlijk op latere leeftijd hoopt te zien doen.

Waar we nu steeds tegen een sterkte eigen wil aanlopen, vinden we het heel fijn als we straks een kind hebben dat na de middelbare school precies weet wat voor opleiding hij wil gaan doen.

Of wat dacht je van jouw temperamentvolle dochter die niets doet wat ze niet wil. Nu kan het enorm lastig zijn, maar is dat nog steeds zo erg als ze 16 is en voor zichzelf op durft te komen in plaats van te doen wat een ander wil dat ze doet?

Rechtvaardigheidsgevoel peuters

En zou je niet enorm trots zijn als jouw kind met zijn rechtvaardigheidsgevoel juist diegene is die voor iemand opkomt, terwijl de rest zijn mond houdt?

Allemaal dingen waarvan we hopen dat onze kinderen het later zullen doen. Allemaal dingen waar temperamentvolle kinderen goed in zijn. Van deze eigenschappen moet je alleen wel nu al de kracht kunnen en durven zien. Ook als het je nu even niet zo fijn uitkomt.

Het handelen nu heeft effect op later

Als kinderen hun hele peuter- en kindertijd horen dat ze lastig zijn, gaan zij zich vaak op latere leeftijd aanpassen. Ze gaan doen wat van hen verwacht wordt en ze kunnen niet meer volledig zichzelf zijn. Hun mooie eigenschappen stoppen ze weg en in situaties die ertoe doen, durven zij niet meer op die eigenschappen te vertrouwen. 

peuter begrijpen

Door het gedrag van nu beter te begrijpen, kun je je peuter in zijn of haar kracht zetten en juist leren vertrouwen op dat wat hij zo goed kan. Jij zal weten hoe je er het beste mee om kunt gaan en wat je kunt doen om weer plezier te hebben, zonder dat je al deze mooie eigenschappen laat verdwijnen. 

Herkenbare opvoedproblemen bij peuters

Ouders ervaren vaak dezelfde opvoedproblemen. Jouw zoektocht is dus heel normaal! Dat betekent alleen niet het er daarom maar bij hoort. Als jij het wil, kan het anders.

Slaap problemen

Temperamentvolle peuter

Driftbuien

Ongehoorzaamheid

Zou jij dingen binnen het gezin graag anders zien?

Dat kan! Verandering is voor elk gezin weggelegd. Vaak zijn kleine aanpassingen al genoeg om grote, blijvende veranderingen in gang te zetten. Ben jij er klaar voor?

Stap voor stap

Consults bij De Peuter Expert staan in het teken van samenwerken, groei, oog voor elkaar en voor dat wat echt belangrijk is. Dit zal je terugzien in de sessies zelf, maar ook in de manier waarop ik als gezinscoach naar jullie situatie ga kijken. 

Stap 1: Kennismaking

Tijdens een zoom-gesprek maken we kennis en bespreken we welk probleem er speelt. Het is belangrijk dat je alle vragen die je hebt stelt, zodat je een goed beeld van mij en mijn werkwijze krijgt. Na het gesprek zal ik eerlijk laten weten of ik de juiste persoon ben voor deze situatie.

Stap 2: Willen jullie verder?

Als blijkt dat ik jullie kan helpen, is het aan jullie of jullie ook met mij samen willen werken. Ik vind het belangrijk dat ouders hier even rustig de tijd voor nemen. Een klik hebben met iemand is namelijk super belangrijk voor het behalen van het doel. Voelt het niet goed, dan is het beter om nog even verder te zoeken. Voelt het wel goed, dan gaan we van start!

Stap 3: Intake formulier

Als jullie ervoor kiezen om samen verder te willen, stuur ik een intake formulier en plannen we het intakegesprek. Het formulier en de kennismaking vormen de basis van het intakegesprek. Het is daarom belangrijk en fijn als dit zo uitgebreid mogelijk wordt ingevuld.

Stap 4: Start coaching

Na het intake gesprek starten we met de verdere sessies. Uit ervaring blijkt dat er vaak 5 sessies nodig zijn. Het advies is om een sessie om de week te plannen. Dit geeft het beste resultaat, maar dit is natuurlijk altijd naar eigen inzicht in te vullen.

Stap 5: Afronding

Als jullie vinden dat het doel bereikt is, ronden we de coaching af. We bespreken de laatste dingen en delen hoe jullie de coaching ervaren hebben.

Gratis kennismaken?

Plan online een afspraak, whatsapp of bel naar 06 13 95 10 23 

Dé Peuter Expert

Mijn naam is Fleur en ik ben moeder van 4 kinderen (1,2,3 en 6 jaar). Toen ik moeder werd, bedacht ik dat ik vooral dingen wilde doen die mij energie gaven. Ik droomde ervan om ouders te begeleiden die vastliepen bij de opvoeding. Ouders die écht anders willen en hiervoor durven te gaan.

Fleur van der Nat De peuter expert gezinscoaching

Lees meer over
De Peuter Expert in de media

Hoi, ik ben Fleur!
Oprichter Dé Peuter Expert

Meer over temperamentvolle peuters

Eigenlijk heeft jouw temperamentvolle peuter alles al in huis, alleen moeten wij als ouder leren het te zien.

gezinscoaching de peuterexpert

Lastig? Of toch een cadeau?

Naast een sterke wil, hebben temperamentvolle peuters ook een groot rechtvaardigheidsgevoel. Dit in combinatie met heftige emoties, zorgt soms voor lastige situaties.

Heftige emoties zijn moeilijk om mee om te gaan. Zeker als je ze zelf niet zo op die manier hebt, want waarom doet je kind zo ontzettend boos om niets?

Misschien komt het wel omdat je peuter ook erg gevoelig is. Zo hebben ze feilloos  door wat er in een ruimte speelt en wie er verdrietig is en wie blij. Soms komen er dus veel meer prikkels binnen, dan je wellicht verwacht. Voor ons als ouder zijn sommige dingen normaal, maar als kind zijn al veel dingen nieuwe en heb je al veel prikkels te verwerken. Als je dan ook nog eens veel meer meekrijgt en veel meer dingen om je heen ziet gebeuren, kan dat best intens zijn. Als je dit niet weet of niet op tijd doorhebt, kan dat weer zorgen voor heftige emoties en voor je het weet zit je in een negatieve spiraal. 

Gelukkige gezinnen werken samen

Als we al deze eigenschappen allemaal op een peuter plakken, zorgt dat zeer regelmatig voor veel strijd en onrust in huis. Niet alleen voor ouders is een kind met deze eigenschappen soms ‘lastig’, ook voor het kind zelf is het een hele zoektocht. 

Als we met een ander oog kijken naar deze eigenschappen en denken aan later, zijn de meeste eigenschappen eigenlijk hele fijne eigenschappen. Voor nu is het alleen heel fijn om te leren hoe je ermee om kunt gaan. Dingen die helpen zijn:

 • Zie en hoor je peuter écht
 • Verplaats je in jouw peuter
 • Vergroot het plezier
 • Neem de tijd
 • Laat dingen los
 • Stimuleer het gedrag

Ik neem je graag mee in de wereld van de temperamentvolle peuters, zodat je jouw lastige situaties kan ombuigen naar situaties waarin je geniet van al deze eigenschappen, want geloof me… Temperamentvolle peuters zijn niet lastig. Het zijn cadeautjes als je ze écht wil zien!

slaapproblemen gezinscoaching de peuter expert

Het aanbod

Of je nou een oplossing wil voor een specifiek probleem of naar meerdere aspecten van de opvoeding wil kijken, verandering is voor ieder gezin weggelegd. Vaak zijn kleine aanpassingen al genoeg om grote, blijvende veranderingen in gang te zetten.

Als je interesse hebt in de begeleiding, plan dan vooral een gratis en vrijblijvend kennismaking in. Zo kun je even rustig kijken wie ik ben en kan ik uitleggen wat ik wel en niet voor jou en jouw gezin kan betekenen.

Samen

Groepsbijeenkomst

 • 5 avonden, 2 uur begeleiding
 • Elke avond, ander onderwerp
 • Persoonlijke advies in groep, tips en handvatten
 • Kosten: €287,50 p.p.

meer info

Thema avond

 • 2 uur, 1 onderwerp
 • Avond vol informatie
 • Handvatten en tips
 • Kosten: €50,- p.p.

meer info

Consult

persoonlijke begeleiding praktijk

 • 1 uur intensieve begeleiding
 • Zorgvuldig persoonlijk traject
 • Leer wat achter het gedrag van je peuter zit
 • Inzicht in eigen handelen
 • Nieuwe inzichten
 • Tips en handvatten zijn direct toepasbaar
 • Samen op zoek naar wat voor jouw gezin werkt
 • Blijvende verandering voor nu en de toekomst
Word intensief begeleid door Fleur!
€115 per sessie

Traject

coaching aan huis

 • 5 consults (1-1.5 uur)
 • Intakegesprek + formulier
 • Leer de boodschap achter het gedrag van je peuter
 • Inzicht in eigen handelen
 • Rust binnen het gezin
 • Zorgvuldig afgestemd traject om zo succes te behalen
 • Tussentijds contact over vorderingen
 • Coaching in avonden
 • max 1 uur van Leiden
€995 gehele traject

Gratis peuter spreekuur

Woon jij in de omgeving van Leiden? Dan is er iedere donderdag van 19:30 - 21:00 uur een GRATIS telefonisch peuter spreekuur!

Meer info

Zij gingen jou al voor

Blogs

De Peuter Expert wordt regelmatig gevraagd als expert voor verschillende artikelen en interviews. Fleur vindt het belangrijk kennis te delen en ouders op deze manier op weg te helpen in hun eigen situatie. Hieronder vind je de verschillende artikelen.

Filter

Filter

Volg De Peuter Expert

 

De Peuter Expert nieuwsbrief

Opvoedtips als eerste in jouw mailbox?

De Peuter Expert op Instagram