Slaapproblemen bij peuters zijn een veelvoorkomend probleem. Als gezinscoach kan ik vertellen dat er veel verschillende dingen kunnen spelen bij de slaapproblemen van peuters, maar er is eigenlijk altijd een oplossing. Dingen waar we naar kijken bij de slaapproblemen bij een peuter zijn:
Slaapproblemen
Peuters en slapen
Blijvende verandering
- Routines en ritme
- Aangeleerd gedrag
- Hoeveelheid slaap overdag en ’s nachts
- Handelen van ouders
Een slaapprobleem kan snel verholpen zijn als je als ouder weet wat je moet doen om te bereiken wat je wil bereiken. Dit moet altijd gaan op een manier die bij jullie gezin past, anders werkt het niet. Hier gaan we samen naar op zoek.
Mijn werkwijze
Hulp bij slaapproblemen
Er zijn verschillende soorten slaapproblemen bij peuters. Ze kunnen te maken hebben met een van het bovenstaande, maar er kan natuurlijk nog meer aan de hand zijn. Het is daarom belangrijk om te kijken naar wat erachter het probleem zit en hoe je hier als ouder mee om kunt gaan.
Ritme en routine peuter
Als we het hebben over het ritme en de routine van een peuter kunnen we kijken naar veel verschillende dingen. De peuterleeftijd begint vanaf anderhalf en eindigt bij 4 jaar.
Omdat de peuterleeftijden veel verschillen, heb je te maken met verschillende routines en ritmes. Een aantal dingen waar we naar zullen kijken zijn bijvoorbeeld de tijd dat je kind wakker is, het afbouwen van de dag, de huidige routines en de hoeveelheid slaap die een kind overdag en ’s nachts krijgt. Al deze dingen (en nog veel meer) kunnen zorgen voor een verstoring in het slaapgedrag van jouw peuter.
Andere slaapproblemen
Er kunnen ook andere zaken zorgen voor slaapproblemen bij peuters. Zo kan bijvoorbeeld aangeleerd gedrag onbewust en onbedoeld in stand gehouden worden. Wat ik ook vaak zie is dat het ongewenste gedrag wat een peuter overdag laat zien ook ’s nachts tot uiting komt. Door te kijken naar het grotere probleem, zal dit met wat kleine aanpassingen ook verholpen kunnen worden.
Herkenbare opvoedproblemen bij peuters
Ouders ervaren vaak dezelfde opvoedproblemen. Jouw zoektocht is dus heel normaal! Dat betekent alleen niet het er daarom maar bij hoort. Als jij het wil, kan het anders.
Zou jij dingen binnen het gezin graag anders zien?
Dat kan! Verandering is voor elk gezin weggelegd. Vaak zijn kleine aanpassingen al genoeg om grote, blijvende veranderingen in gang te zetten. Ben jij er klaar voor?
Het traject
Een traject bij Dé Peuter Expert staat in het teken van samenwerken, groei, oog voor elkaar en voor dat wat echt belangrijk is. Dit zal je terugzien in het traject zelf, maar ook in de manier waarop ik als gezinscoach naar jullie situatie ga kijken.
Stap 1: Kennismaking
Tijdens een telefoongesprek maken we kennis en bespreken we welk probleem er speelt. Naast kennismaken is dit ook al een eerste intake gesprek. Het is belangrijk dat je alle vragen die je hebt stelt, zodat je een goed beeld van mij en mijn werkwijze krijgt. Na het gesprek zal ik eerlijk laten weten of ik de juiste persoon ben voor deze situatie.
Stap 2: Pakket kiezen
Als ik weet dat ik de juiste persoon voor jullie ben en het voor jullie goed voelt, is het tijd om een pakket te kiezen. Dit gebeurt op basis van dat wat is besproken, mijn visie, maar ook die van jullie als ouders. Jullie weten namelijk welke begeleiding het beste bij past en waar behoefte aan is. Ouders maken deze keuze dus uiteindelijk altijd zelf.
Stap 3: Uitgebreide intake
Voor de uitgebreide intake gesprek stuur ik eerst een formulier op. Dit vormt samen met het kennismakingsgesprek de basis voor het intake gesprek.
Tijdens dit gesprek bespreken we de situatie zoals hij nu is en wat je het liefst anders zou zien. We gaan diep op de details in en de eerste handvatten zullen worden gegeven.
Stap 4: Start coaching
Na het intake gesprek starten verdere coachingssessies. We zien dat om de week een sessie het beste werkt, maar een andere verdeling is natuurlijk altijd mogelijk.
Stap 5: Afronding
Aan het eind van het traject hebben we nog een afrondend gesprek. Dit gesprek vindt na een aantal weken plaats.
Gratis kennismaken?
Plan online een afspraak, whatsapp of bel naar 06 13 95 10 23
Dé Peuter Expert
Mijn naam is Fleur en ik ben moeder van 4 kinderen (1,2,3 en 6 jaar). Toen ik moeder werd, bedacht ik dat ik vooral dingen wilde doen die mij energie gaven. Ik droomde ervan om ouders te begeleiden die vastliepen bij de opvoeding. Ouders die écht anders willen en hiervoor durven te gaan.
Lees meer over
De Peuter Expert in de media
Meer over slaapproblemen
Omdat kinderen in verschillende jaren binnen de peuterleeftijd vallen, zie je ook dat er verschillende problemen kunnen spelen. Slaapproblemen die ik zie zijn: mijn peuter slaapt niet door, mijn peuter komt steeds uit bed, mijn peuter wil niet slapen, mijn peuter wil steeds drinken, overstap van 2 naar 1 slaapje, mijn peuter is vroeg wakker of mijn peuter slaapt nog met een speen.
Slaapproblemen per leeftijd
Slaapproblemen kind 1 jaar
Vanaf anderhalf spreken we over een kind in de peuterleeftijd. Rond deze leeftijd kan er een slaapregressie ontstaan. Door de vele ontwikkelingen die je peuter op dat moment doormaakt, kan de slaap hier tijdelijk onder leiden. Dit duurt vaak niet lang, maar het is wel fijn om te weten hoe je hiermee om moet gaan.
Een ander slaapprobleem bij peuters in deze leeftijd is de overgang van 2 naar 1 slaapje, want hoe weet je nou wanneer je kind hieraan toe is?
Slaapproblemen kind 2 jaar
Peuters van 2 jaar weten nog beter wat ze willen en laten dit ook goed merken. Dit kan voor moeilijkheden bij het naar bed brengen zorgen, want je peuter wil niet naar bed en dus gaat hij er alles aan doen om jouw grenzen te testen. Dit kan hij zelfs in de nacht volhouden. Verder spelen er geregeld nachtmerries.
Slaapproblemen kind 3 jaar
Bij een kind van 3 kunnen eigenlijk alle problemen spelen. Soms zie ik dat problemen die vaak beginnen bij kinderen van 1 jaar, bij kinderen van 3 nog steeds spelen. Dit betekent dat je als ouder hier te lang in mee bent gegaan. Dat is niets geks en gebeurt veel.
Geen probleem, want als je weet hoe je het aan moet pakken, leert je kind snel genoeg. Je hoeft niet bang te zijn dat ze oude gewoontes lastiger los laten, want net als peuters van 1 of 2 jaar, leren peuters van 3 erg snel.
Het aanbod
Of je nou een oplossing wil voor een specifiek probleem of naar meerdere aspecten van de opvoeding wil kijken, verandering is voor ieder gezin weggelegd. Vaak zijn kleine aanpassingen al genoeg om grote, blijvende veranderingen in gang te zetten.
Met het huidige aanbod zorg ik dat er voor iedereen een passende manier van hulp geboden kan worden. Wat het beste bij je past is dus afhankelijk de behoefte en de wens.
Online
Zoom consult online
- Persoonlijke hulp bij het gedrag van jouw peuter
- Vooraf vul je een uitgebreid formulier in over de situatie
- Online consult van ongeveer 60 minuten
- Contact via zoom
- Mogelijkheid om achter per mail vragen te stellen
Traject
4 maanden begeleiding
- Intake via zoom
- 5 consults (1-1.5 uur)
- Hulp bij het grote geheel
- Plezier in het ouderschap
- Je peuter écht begrijpen
- Rust binnen het gezin
- Leer wat jij belangrijk vindt in de opvoeding
- Blijvende verandering voor nu en de toekomst
- Zorgvuldig afgestemd traject om zo succes te behalen
- Coaching aan huis, online of locatie
Consult
Losse consults betaling per uur
- Intake via zoom
- Persoonlijke hulp bij de opvoeding van jouw peuter
- Weten wat er écht speelt
- Rust binnen het gezin en de gezinsdynamiek
- Weer plezier in het ouderschap
- Duur van de hulp naar behoefte
- Coaching aan huis of online
Webinar
Online
Een webinar is dé mogelijkheid om in korte tijd informatie te krijgen over een bepaald onderwerp.
In de webinars van Dé Peuter Expert, worden onderwerpen behandeld die je meer gaan leren over het gedrag van je peuter. Ik geef je meer inzicht en direct toepasbare tips voor het dagelijks leven met je peuter. Er zal snel meer informatie volgen over de volgende webinar.
Blogs
De Peuter Expert wordt regelmatig gevraagd als expert voor verschillende artikelen en interviews. Fleur vindt het belangrijk kennis te delen en ouders op deze manier op weg te helpen in hun eigen situatie. Hieronder vind je de verschillende artikelen.