Slaapproblemen

Peuters en slapen

Blijvende verandering

Slaapproblemen bij peuters zijn een veelvoorkomend probleem. Als gezinscoach kan ik vertellen dat er veel verschillende dingen kunnen spelen bij de slaapproblemen van peuters, maar er is eigenlijk altijd een oplossing. Dingen waar we naar kijken bij de slaapproblemen bij een peuter zijn: 

 • Routines en ritme
 • Aangeleerd gedrag
 • Hoeveelheid slaap overdag en ’s nachts
 • Handelen van ouders

Een slaapprobleem kan snel verholpen zijn als je als ouder weet wat je moet doen om te bereiken wat je wil bereiken. Dit moet altijd gaan op een manier die bij jullie gezin past, anders werkt het niet. Hier gaan we samen naar op zoek.

Mijn werkwijze

Hulp bij slaapproblemen

Er zijn verschillende soorten slaapproblemen bij peuters. Ze kunnen te maken hebben met een van het bovenstaande, maar er kan natuurlijk nog meer aan de hand zijn. Het is daarom belangrijk om te kijken naar wat erachter het probleem zit en hoe je hier als ouder mee om kunt gaan.

Ritme en routine peuter
Als we het hebben over het ritme en de routine van een peuter kunnen we kijken naar veel verschillende dingen. De peuterleeftijd begint vanaf anderhalf en eindigt bij 4 jaar.

Omdat de peuterleeftijden veel verschillen, heb je te maken met verschillende routines en ritmes. Een aantal dingen waar we naar zullen kijken zijn bijvoorbeeld de tijd dat je kind wakker is, het afbouwen van de dag, de huidige routines en de hoeveelheid slaap die een kind overdag en ’s nachts krijgt. Al deze dingen (en nog veel meer) kunnen zorgen voor een verstoring in het slaapgedrag van jouw peuter.

Andere slaapproblemen

Er kunnen ook andere zaken zorgen voor slaapproblemen bij peuters. Zo kan bijvoorbeeld aangeleerd gedrag onbewust en onbedoeld in stand gehouden worden. Wat ik ook vaak zie is dat het ongewenste gedrag wat een peuter overdag laat zien ook ’s nachts tot uiting komt. Door te kijken naar het grotere probleem, zal dit met wat kleine aanpassingen ook verholpen kunnen worden. 

Herkenbare opvoedproblemen bij peuters

Ouders ervaren vaak dezelfde opvoedproblemen. Jouw zoektocht is dus heel normaal! Dat betekent alleen niet het er daarom maar bij hoort. Als jij het wil, kan het anders.

Slaap problemen

Temperamentvolle peuter

Driftbuien

Ongehoorzaamheid

Zou jij dingen binnen het gezin graag anders zien?

Dat kan! Verandering is voor elk gezin weggelegd. Vaak zijn kleine aanpassingen al genoeg om grote, blijvende veranderingen in gang te zetten. Ben jij er klaar voor?

Stap voor stap

Consults bij De Peuter Expert staan in het teken van samenwerken, groei, oog voor elkaar en voor dat wat echt belangrijk is. Dit zal je terugzien in de sessies zelf, maar ook in de manier waarop ik als gezinscoach naar jullie situatie ga kijken. 

Stap 1: Kennismaking

Tijdens een zoom-gesprek maken we kennis en bespreken we welk probleem er speelt. Het is belangrijk dat je alle vragen die je hebt stelt, zodat je een goed beeld van mij en mijn werkwijze krijgt. Na het gesprek zal ik eerlijk laten weten of ik de juiste persoon ben voor deze situatie.

Stap 2: Willen jullie verder?

Als blijkt dat ik jullie kan helpen, is het aan jullie of jullie ook met mij samen willen werken. Ik vind het belangrijk dat ouders hier even rustig de tijd voor nemen. Een klik hebben met iemand is namelijk super belangrijk voor het behalen van het doel. Voelt het niet goed, dan is het beter om nog even verder te zoeken. Voelt het wel goed, dan gaan we van start!

Stap 3: Intake formulier

Als jullie ervoor kiezen om samen verder te willen, stuur ik een intake formulier en plannen we het intakegesprek. Het formulier en de kennismaking vormen de basis van het intakegesprek. Het is daarom belangrijk en fijn als dit zo uitgebreid mogelijk wordt ingevuld.

Stap 4: Start coaching

Na het intake gesprek starten we met de verdere sessies. Uit ervaring blijkt dat er vaak 5 sessies nodig zijn. Het advies is om een sessie om de week te plannen. Dit geeft het beste resultaat, maar dit is natuurlijk altijd naar eigen inzicht in te vullen.

Stap 5: Afronding

Als jullie vinden dat het doel bereikt is, ronden we de coaching af. We bespreken de laatste dingen en delen hoe jullie de coaching ervaren hebben.

Gratis kennismaken?

Plan online een afspraak, whatsapp of bel naar 06 13 95 10 23 

Dé Peuter Expert

Mijn naam is Fleur en ik ben moeder van 4 kinderen (1,2,3 en 6 jaar). Toen ik moeder werd, bedacht ik dat ik vooral dingen wilde doen die mij energie gaven. Ik droomde ervan om ouders te begeleiden die vastliepen bij de opvoeding. Ouders die écht anders willen en hiervoor durven te gaan.

Fleur van der Nat De peuter expert gezinscoaching

Lees meer over
De Peuter Expert in de media

Hoi, ik ben Fleur!
Oprichter Dé Peuter Expert

Meer over slaapproblemen

Omdat kinderen in verschillende jaren binnen de peuterleeftijd vallen, zie je ook dat er verschillende problemen kunnen spelen. Slaapproblemen die ik zie zijn: mijn peuter slaapt niet door, mijn peuter komt steeds uit bed, mijn peuter wil niet slapen, mijn peuter wil steeds drinken, overstap van 2 naar 1 slaapje, mijn peuter is vroeg wakker of mijn peuter slaapt nog met een speen.

gezinscoaching de peuterexpert

Slaapproblemen per leeftijd

Slaapproblemen kind 1 jaar
Vanaf anderhalf spreken we over een kind in de peuterleeftijd. Rond deze leeftijd kan er een slaapregressie ontstaan. Door de vele ontwikkelingen die je peuter op dat moment doormaakt, kan de slaap hier tijdelijk onder leiden. Dit duurt vaak niet lang, maar het is wel fijn om te weten hoe je hiermee om moet gaan.

Een ander slaapprobleem bij peuters in deze leeftijd is de overgang van 2 naar 1 slaapje, want hoe weet je nou wanneer je kind hieraan toe is?

Slaapproblemen kind 2 jaar
Peuters van 2 jaar weten nog beter wat ze willen en laten dit ook goed merken. Dit kan voor moeilijkheden bij het naar bed brengen zorgen, want je peuter wil niet naar bed en dus gaat hij er alles aan doen om jouw grenzen te testen. Dit kan hij zelfs in de nacht volhouden. Verder spelen er geregeld nachtmerries. 

Slaapproblemen kind 3 jaar

Bij een kind van 3 kunnen eigenlijk alle problemen spelen. Soms zie ik dat problemen die vaak beginnen bij kinderen van 1 jaar, bij kinderen van 3 nog steeds spelen. Dit betekent dat je als ouder hier te lang in mee bent gegaan. Dat is niets geks en gebeurt veel.

Geen probleem, want als je weet hoe je het aan moet pakken, leert je kind snel genoeg. Je hoeft niet bang te zijn dat ze oude gewoontes lastiger los laten, want net als peuters van 1 of 2 jaar, leren peuters van 3 erg snel. 

slaapproblemen gezinscoaching de peuter expert

Het aanbod

Of je nou een oplossing wil voor een specifiek probleem of naar meerdere aspecten van de opvoeding wil kijken, verandering is voor ieder gezin weggelegd. Vaak zijn kleine aanpassingen al genoeg om grote, blijvende veranderingen in gang te zetten.

Als je interesse hebt in de begeleiding, plan dan vooral een gratis en vrijblijvend kennismaking in. Zo kun je even rustig kijken wie ik ben en kan ik uitleggen wat ik wel en niet voor jou en jouw gezin kan betekenen.

Samen

Groepsbijeenkomst

 • 5 avonden, 2 uur begeleiding
 • Elke avond, ander onderwerp
 • Persoonlijke advies in groep, tips en handvatten
 • Kosten: €287,50 p.p.

meer info

Thema avond

 • 2 uur, 1 onderwerp
 • Avond vol informatie
 • Handvatten en tips
 • Kosten: €50,- p.p.

meer info

Consult

persoonlijke begeleiding praktijk

 • 1 uur intensieve begeleiding
 • Zorgvuldig persoonlijk traject
 • Leer wat achter het gedrag van je peuter zit
 • Inzicht in eigen handelen
 • Nieuwe inzichten
 • Tips en handvatten zijn direct toepasbaar
 • Samen op zoek naar wat voor jouw gezin werkt
 • Blijvende verandering voor nu en de toekomst
Word intensief begeleid door Fleur!
€115 per sessie

Traject

coaching aan huis

 • 5 consults (1-1.5 uur)
 • Intakegesprek + formulier
 • Leer de boodschap achter het gedrag van je peuter
 • Inzicht in eigen handelen
 • Rust binnen het gezin
 • Zorgvuldig afgestemd traject om zo succes te behalen
 • Tussentijds contact over vorderingen
 • Coaching in avonden
 • max 1 uur van Leiden
€995 gehele traject

Gratis peuter spreekuur

Woon jij in de omgeving van Leiden? Dan is er iedere donderdag van 19:30 - 21:00 uur een GRATIS telefonisch peuter spreekuur!

Meer info

Zij gingen jou al voor

Blogs

De Peuter Expert wordt regelmatig gevraagd als expert voor verschillende artikelen en interviews. Fleur vindt het belangrijk kennis te delen en ouders op deze manier op weg te helpen in hun eigen situatie. Hieronder vind je de verschillende artikelen.

Filter

Filter

Volg De Peuter Expert

 

De Peuter Expert nieuwsbrief

Opvoedtips als eerste in jouw mailbox?

De Peuter Expert op Instagram