Ongehoorzaamheid

Effectieve begeleiding in verandering

Ongehoorzaamheid bij peuters

Ongehoorzaamheid bij peuters is heel normaal. Het heeft een functie: ze leren er namelijk van. Hoe ver kunnen ze gaan? Wat mag wel en wat niet en wat gebeurt er eigenlijk als je niet luistert? Super leerzaam, maar fijn is anders. Dit kun jij als ouder doen:

 • Zoek uit wat er echt achter de ongehoorzaamheid zit
 • Stel grenzen waar nodig
 • Verplaats je in je kind en pas je tactiek aan
 • Laat je peuter meer zelf doen
 • Luister naar je kind en bied een alternatief
 • Werk binnen het gezin samen als een team

Wil je hier meer over weten en zou je graag willen leren hoe je dit aanpakt? Ik vertel je er graag meer over, zodat je kunt kijken of dit iets is wat bij je past.

Wat kun je doen bij ongehoorzaamheid?

Wat zit er echt achter het gedrag?

Dat de ongehoorzaamheid een functie heeft, schreef ik net al. Maar daarmee ben je nog niet geholpen. Je wil namelijk dat die ongehoorzaamheid stopt. Een van de dingen die hierin belangrijk is, is het uitzoeken van wat erachter het gedrag zit. 

Een kind is nooit zomaar ongehoorzaam. Je peuter luistert niet omdat hij iets aan het ontdekken is of hij iets heel leuk vindt, iets juist niet wil of misschien wel boos op je is. Als je weet wat er speelt, kun je hier makkelijker op inspelen. 

Wat zou jij fijn vinden?

Als het je lukt om je in jouw peuter te verplaatsen, weet je vaak ook wat de oplossing is. Wat zou jij fijn vinden als je je voelt als je kind zich nu voelt? Als je peuter iets doet wat niet mag, is een alternatief bieden een goede oplossing. Dit kan helpen te leren wat wel en wat niet mag.

Grenzen stellen

Bij ongehoorzaamheid is het ook heel belangrijk dat je peuter weet waar hij of zij aan toe is. Vaak hoor ik ouders zeggen: ‘Ik heb het dan al een paar keer gezegd, maar wil ik ook voorzichtig zijn. Ik wil niet dat het niet lukt of dan drama wordt.’ 

Als ik dan doorvraag blijkt dat ze de ene keer hun peuter 4 keer vragen om ergens mee te stoppen en de andere keer 8 keer. Ik snap dat dat lastig is, maar hoe weet je peuter dan dat het na de 4e keer écht moet stoppen? Ik leg je hieronder meer uit over het stellen van grenzen.

Herkenbare opvoedproblemen bij peuters

Ouders ervaren vaak dezelfde opvoedproblemen. Jouw zoektocht is dus heel normaal! Dat betekent alleen niet het er daarom maar bij hoort. Als jij het wil, kan het anders.

Slaap problemen

Temperamentvolle peuter

Driftbuien

Ongehoorzaamheid

Zou jij dingen binnen het gezin graag anders zien?

Dat kan! Verandering is voor elk gezin weggelegd. Vaak zijn kleine aanpassingen al genoeg om grote, blijvende veranderingen in gang te zetten. Ben jij er klaar voor?

Stap voor stap

Consults bij De Peuter Expert staan in het teken van samenwerken, groei, oog voor elkaar en voor dat wat echt belangrijk is. Dit zal je terugzien in de sessies zelf, maar ook in de manier waarop ik als gezinscoach naar jullie situatie ga kijken. 

Stap 1: Kennismaking

Tijdens een zoom-gesprek maken we kennis en bespreken we welk probleem er speelt. Het is belangrijk dat je alle vragen die je hebt stelt, zodat je een goed beeld van mij en mijn werkwijze krijgt. Na het gesprek zal ik eerlijk laten weten of ik de juiste persoon ben voor deze situatie.

Stap 2: Willen jullie verder?

Als blijkt dat ik jullie kan helpen, is het aan jullie of jullie ook met mij samen willen werken. Ik vind het belangrijk dat ouders hier even rustig de tijd voor nemen. Een klik hebben met iemand is namelijk super belangrijk voor het behalen van het doel. Voelt het niet goed, dan is het beter om nog even verder te zoeken. Voelt het wel goed, dan gaan we van start!

Stap 3: Intake formulier

Als jullie ervoor kiezen om samen verder te willen, stuur ik een intake formulier en plannen we het intakegesprek. Het formulier en de kennismaking vormen de basis van het intakegesprek. Het is daarom belangrijk en fijn als dit zo uitgebreid mogelijk wordt ingevuld.

Stap 4: Start coaching

Na het intake gesprek starten we met de verdere sessies. Uit ervaring blijkt dat er vaak 5 sessies nodig zijn. Het advies is om een sessie om de week te plannen. Dit geeft het beste resultaat, maar dit is natuurlijk altijd naar eigen inzicht in te vullen.

Stap 5: Afronding

Als jullie vinden dat het doel bereikt is, ronden we de coaching af. We bespreken de laatste dingen en delen hoe jullie de coaching ervaren hebben.

Gratis kennismaken?

Plan online een afspraak, whatsapp of bel naar 06 13 95 10 23 

Dé Peuter Expert

Mijn naam is Fleur en ik ben moeder van 4 kinderen (1,2,3 en 6 jaar). Toen ik moeder werd, bedacht ik dat ik vooral dingen wilde doen die mij energie gaven. Ik droomde ervan om ouders te begeleiden die vastliepen bij de opvoeding. Ouders die écht anders willen en hiervoor durven te gaan.

Fleur van der Nat De peuter expert gezinscoaching

Lees meer over
De Peuter Expert in de media

Hoi, ik ben Fleur!
Oprichter Dé Peuter Expert

Meer over grenzen stellen

Grenzen stellen is heel lastig, want wanneer moet je nou een grens stellen en wanneer laat je je kind juist meer los? Het is lastig om deze balans te vinden, maar als je eenmaal doorhebt hoe dit kan, gaat het je zeker lukken.

werkwijze 1 op 1 gezinscoaching

Grenzen stellen

Grenzen stellen is belangrijk. Het zorgt voor voorspelbaarheid en dat is wat peuters nodig hebben. Ze moeten weten waar ze wanneer aan toe zijn. Maar is de grens die jij stelt ook een echte grens?

Als je veel leest over het stellen van grenzen en je zoekende bent, weet je dat het best lastig is. De kans is groot dat je te veel grenzen stelt in dingen die er niet echt toe doen. Voor je het weet mogen er heel veel kleine dingen niet en dat zorgt voor een averechts effect. De ongehoorzaamheid wordt hiermee gevoed.

Grenzen stellen moet je dus echt alleen doen bij dingen die jij écht belangrijk vindt in de opvoeding. Daarom kijken we in een traject vaak naar de kernwaarden die ouders hebben. Als je weet welke kernwaarden je hebt, weet je ook welke richting je op wil en waar je een grens trekt. Anderzijds weet je ook waar je je peuter meer vrijheid moet geven om dat wat je wil te bereiken in je opvoeding en zo ontstaat er meer balans in het hebben van grenzen en het geven van meer vrijheid, waardoor er meer samenwerking ontstaat.

Omdat het gedrag van een peuter in verband staat met de rest van het gezin, is het ook logisch dat gezinnen die samenwerken gelukkiger zijn! 

Een peuter is net als alle andere kinderen graag onderdeel van het gezin. Ze willen erbij horen en dus met jou samenwerken. Dit kan met het huidige gedrag van je peuter misschien gek klinken, maar het is echt zo! 

Als er een niet te veel regels zijn, maar wel duidelijk is wat echt niet mag, ontstaat samenwerking binnen het gezin al snel. Ieder op zijn eigen manier. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor groei. Deze groei is voor kinderen heel belangrijk, maar ook voor ouders heel nodig. Ouders die zelf ook blijven groeien zijn gelukkiger en ervaren meer plezier in het ouderschap. Ben jij klaar voor meer balans en meer plezier met je peuter?

slaapproblemen gezinscoaching de peuter expert

Het aanbod

Of je nou een oplossing wil voor een specifiek probleem of naar meerdere aspecten van de opvoeding wil kijken, verandering is voor ieder gezin weggelegd. Vaak zijn kleine aanpassingen al genoeg om grote, blijvende veranderingen in gang te zetten.

Als je interesse hebt in de begeleiding, plan dan vooral een gratis en vrijblijvend kennismaking in. Zo kun je even rustig kijken wie ik ben en kan ik uitleggen wat ik wel en niet voor jou en jouw gezin kan betekenen.

Samen

Groepsbijeenkomst

 • 5 avonden, 2 uur begeleiding
 • Elke avond, ander onderwerp
 • Persoonlijke advies in groep, tips en handvatten
 • Kosten: €287,50 p.p.

meer info

Thema avond

 • 2 uur, 1 onderwerp
 • Avond vol informatie
 • Handvatten en tips
 • Kosten: €50,- p.p.

meer info

Consult

persoonlijke begeleiding praktijk

 • 1 uur intensieve begeleiding
 • Zorgvuldig persoonlijk traject
 • Leer wat achter het gedrag van je peuter zit
 • Inzicht in eigen handelen
 • Nieuwe inzichten
 • Tips en handvatten zijn direct toepasbaar
 • Samen op zoek naar wat voor jouw gezin werkt
 • Blijvende verandering voor nu en de toekomst
Word intensief begeleid door Fleur!
€115 per sessie

Traject

coaching aan huis

 • 5 consults (1-1.5 uur)
 • Intakegesprek + formulier
 • Leer de boodschap achter het gedrag van je peuter
 • Inzicht in eigen handelen
 • Rust binnen het gezin
 • Zorgvuldig afgestemd traject om zo succes te behalen
 • Tussentijds contact over vorderingen
 • Coaching in avonden
 • max 1 uur van Leiden
€995 gehele traject

Gratis peuter spreekuur

Woon jij in de omgeving van Leiden? Dan is er iedere donderdag van 19:30 - 21:00 uur een GRATIS telefonisch peuter spreekuur!

Meer info

Zij gingen jou al voor

Blogs

De Peuter Expert wordt regelmatig gevraagd als expert voor verschillende artikelen en interviews. Fleur vindt het belangrijk kennis te delen en ouders op deze manier op weg te helpen in hun eigen situatie. Hieronder vind je de verschillende artikelen.

Filter

Filter

Volg De Peuter Expert

 

De Peuter Expert nieuwsbrief

Opvoedtips als eerste in jouw mailbox?

De Peuter Expert op Instagram