Driftbuien

Leren omgaan met de emoties van je kind

Driftbuien zijn normaal!

Peuters hebben veel emoties en kunnen zich nog niet goed uiten. Hierdoor ontstaat boosheid en onbegrip en dat zorgt weer voor driftbuien. Voor ouders is dit erg lastig, maar je kunt dingen veranderen als je weet..

 • Wat er bij je peuter speelt tijdens een driftbui
 • Wat jouw peuter nodig heeft tijdens een driftbui 
 • Wat jij als ouder belangrijk vindt voor je peuter
 • Wat jij kunt doen om zeker te handelen

In een traject waar driftbuien een rol spelen, leer ik je hoe je de emoties van je kind kunt begrijpen en gaan we kijken hoe jij jouw peuter zo kunt begeleiden dat hij leert met zijn of haar emoties om te gaan.

Meer over driftbuien

Elke keer die driftbui

Als je als ouder steeds te maken hebt met driftbuien, kan dit je volledig uitputten. Je lontje wordt steeds korter, je hebt weinig begrip meer voor de situatie omdat je weet niet wat je ermee moet. Je wil graag dat het anders is, maar het lukt maar niet. 

Het is niet gek dat het niet lukt, want je zit midden in de situatie. Hierbij spelen niet alleen de emoties van je peuter, maar ook jouw eigen emoties een rol, want zie maar eens kalm te blijven bij de zoveelste driftbui van die dag. Dat doet iets met je. 

Van baby naar peuter

Eerst had je een baby die je mee kon nemen wanneer jij dat wilde en die het helemaal gezellig vond als jij hem aankleedde op het aankleedkussen. Nu sta je opeens dagelijks te discussiëren met je peuter, omdat die andere kleding aan wil of omdat hij zonder schoenen of jas op pad wil.

De emotie van je peuter

Driftbuien kunnen op elk moment ontstaan. Zo kan het zijn omdat jouw peuter de deur zelf open wilde doen of ontstaat er een huilbui omdat je pindakaas op het brood gesmeerd hebt, terwijl dit appelstroop moest zijn. Het is heel normaal en iedere ouder met een peuter zal dit herkennen. 

Driftbuien en emoties

Peuters worstelen enorm met hun emoties. Er gebeurt veel in hun lichaam en in hun hoofd. De peuterteit staat in het teken van zelfstandigheid ontwikkelen. Het is daarom belangrijk om te kijken naar hoe jij jouw kind beter kunt begrijpen, maar ook hoe jij jouw peuter leert met emoties om te gaan. Hier leg ik je hieronder meer over uit.

Herkenbare opvoedproblemen bij peuters

Ouders ervaren vaak dezelfde opvoedproblemen. Jouw zoektocht is dus heel normaal! Dat betekent alleen niet het er daarom maar bij hoort. Als jij het wil, kan het anders.

Slaap problemen

Temperamentvolle peuter

Driftbuien

Ongehoorzaamheid

Zou jij dingen binnen het gezin graag anders zien?

Dat kan! Verandering is voor elk gezin weggelegd. Vaak zijn kleine aanpassingen al genoeg om grote, blijvende veranderingen in gang te zetten. Ben jij er klaar voor?

Het traject

Een traject bij Dé Peuter Expert staat in het teken van samenwerken, groei, oog voor elkaar en voor dat wat echt belangrijk is. Dit zal je terugzien in het traject zelf, maar ook in de manier waarop ik als gezinscoach naar jullie situatie ga kijken. 

Stap 1: Kennismaking

Tijdens een telefoongesprek maken we kennis en bespreken we welk probleem er speelt. Naast kennismaken is dit ook al een eerste intake gesprek. Het is belangrijk dat je alle vragen die je hebt stelt, zodat je een goed beeld van mij en mijn werkwijze krijgt. Na het gesprek zal ik eerlijk laten weten of ik de juiste persoon ben voor deze situatie.

Stap 2: Pakket kiezen

Als ik weet dat ik de juiste persoon voor jullie ben en het voor jullie goed voelt, is het tijd om een pakket te kiezen. Dit gebeurt op basis van dat wat is besproken, mijn visie, maar ook die van jullie als ouders. Jullie weten namelijk welke begeleiding het beste bij past en waar behoefte aan is. Ouders maken deze keuze dus uiteindelijk altijd zelf.

Stap 3: Uitgebreide intake

Voor de uitgebreide intake gesprek stuur ik eerst een formulier op. Dit vormt samen met het kennismakingsgesprek de basis voor het intake gesprek. 

Tijdens dit gesprek bespreken we de situatie zoals hij nu is en wat je het liefst anders zou zien. We gaan diep op de details in en de eerste handvatten zullen worden gegeven.

Stap 4: Start coaching

Na het intake gesprek starten verdere coachingssessies. We zien dat om de week een sessie het beste werkt, maar een andere verdeling is natuurlijk altijd mogelijk.

Stap 5: Afronding

Aan het eind van het traject hebben we nog een afrondend gesprek. Dit gesprek vindt na een aantal weken plaats.

Gratis kennismaken?

Plan online een afspraak, whatsapp of bel naar 06 13 95 10 23 

Dé Peuter Expert

Mijn naam is Fleur en ik ben moeder van 4 kinderen (1,2,3 en 6 jaar). Toen ik moeder werd, bedacht ik dat ik vooral dingen wilde doen die mij energie gaven. Ik droomde ervan om ouders te begeleiden die vastliepen bij de opvoeding. Ouders die écht anders willen en hiervoor durven te gaan.

Fleur van der Nat De peuter expert gezinscoaching

Lees meer over
De Peuter Expert in de media

Hoi, ik ben Fleur!
Oprichter Dé Peuter Expert

Meer over driftbuien bij peuters

Veranderingen rondom het gedrag van een peuter komen altijd met veranderingen in een gezin. Iedereen in het gezin staat namelijk in verbinding met elkaar. Vaak zijn er kleine aanpassingen in het handelen nodig om grote verschillen in het gedrag van je peuter te zien. 

gezinscoaching de peuterexpert

3 belangrijke factoren

Bij kinderen speelt er veel tijdens de peuter leeftijd. Ze krijgen te maken met een hoop emoties en willen zichzelf en de wereld ontdekken. Dit is een zoektocht, waarbij een driftbui de meest voorkomende manier van uiten is als iets niet lukt of tegenzit.

Als je een coachingstraject start voor deze driftbuien, kijken we eigenlijk altijd naar 3 verschillende dingen: 

 1. Het gedrag van je peuter en de onderliggende boodschap
 2. Het gedrag van ouders en de onderliggende overtuigingen
 3. De omgeving

Van driftbuien naar begrip

Als gezinscoach kijk ik naar het gedrag en naar het grotere geheel. Achter het gedrag zit namelijk altijd een boodschap. Die echte boodschap wordt regelmatig gemist, terwijl die in de gedragsverandering heel belangrijk is.

Als ouder heb je een veel grotere invloed op de driftbuien van je peuter dan je nu misschien denkt of ervaart. Door het kijken naar jouw handelen in combinatie met het écht begrijpen van je peuter, kom je erachter wat je peuter nodig heeft en hoe je dit kunt geven.

Zo leg je de nadruk op het bevorderen van jullie band in plaats van het verder van elkaar verwijderd raken door de vele driftbuien en strijd op een dag. 

Verder is de omgeving ook belangrijk om te bekijken. We zoomen dus ook in op de goede momenten en halen hier onze leerpunten uit.

Al deze factoren samen, zorgen ervoor dat de situatie volledig wordt aangepakt en je niet alleen voor nu iets leert, maar ook weet hoe je in de toekomst met situaties om kunt gaan. 

slaapproblemen gezinscoaching de peuter expert

Het aanbod

Of je nou een oplossing wil voor een specifiek probleem of tegen meerdere dingen in de opvoeding aanloopt, verandering is voor elk gezin weggelegd. Vaak zijn kleine aanpassingen al genoeg om grote, blijvende veranderingen in gang te zetten. Welk pakket past het beste bij jou?

Webinar

Online

Een webinar is dé mogelijkheid om in korte tijd informatie te krijgen over een bepaald onderwerp.

In de webinars van Dé Peuter Expert, worden onderwerpen behandeld die je meer gaan leren over het gedrag van je peuter. Ik geef je meer inzicht en direct toepasbare tips voor het dagelijks leven met je peuter. Er zal snel meer informatie volgen over de volgende webinar.

Meer info

Online consult

zoom consult online

 • Persoonlijke hulp bij het gedrag van jouw peuter
 • Vooraf vul je een uitgebreid formulier in over de situatie
 • Online consult van ongeveer 60 minuten
 • Contact via zoom
 • Mogelijkheid om achter per mail vragen te stellen
95 euro incl. btw

Specifiek

2 maanden begeleiding

 • Intake gesprek + 3 gesprekken (1-1,5 uur)
 • Hulp bij 1 specifiek probleem
 • Weten wat er écht speelt bij dit probleem
 • Leer wat de beste begeleiding is voor je peuter
 • Leer wat jij belangrijk vindt in de opvoeding
 • coaching aan huis, online of locatie
749 euro incl. btw

Volledig

4 maanden begeleiding

 • Intake gesprek + 6 gesprekken (1-1.5 uur)
 • Hulp bij het grotere geheel
 • Weer plezier in het ouderschap
 • Je peuter weer écht begrijpen
 • Rust binnen het gezin en de gezinsdynamiek
 • Leer wat jij belangrijk vindt in de opvoeding
 • Blijvende verandering voor nu en de toekomst
 • coaching aan huis, online of locatie
Word intensief begeleid!
1249 euro incl. btw

Uitgebreid

5 maanden intensieve begeleiding

 • Intake gesprek en 8 gesprekken (1-1.5 uur)
 • Intensieve hulp bij meerdere problemen
 • Werken naar krachtiger ouderschap
 • Weten wat er écht speelt voor verandering nu en de toekomst
 • Leer wat de beste begeleiding is voor jouw peuter
 • Leer wat jij belangrijk vindt in de opvoeding
 • coaching aan huis, online of locatie
1749 euro incl. btw

Zij gingen jou al voor

Blogs

De Peuter Expert wordt regelmatig gevraagd als expert voor verschillende artikelen en interviews. Fleur vindt het belangrijk kennis te delen en ouders op deze manier op weg te helpen in hun eigen situatie. Hieronder vind je de verschillende artikelen.

Filter

Filter

Volg De Peuter Expert

 

De Peuter Expert nieuwsbrief

Opvoedtips als eerste in jouw mailbox?