Driftbuien

Leren omgaan met de emoties van je kind

Driftbuien zijn normaal!

Peuters hebben veel emoties en kunnen zich nog niet goed uiten. Hierdoor ontstaat boosheid en onbegrip en dat zorgt weer voor driftbuien. Voor ouders is dit erg lastig, maar je kunt dingen veranderen als je weet..

 • Wat er bij je peuter speelt tijdens een driftbui
 • Wat jouw peuter nodig heeft tijdens een driftbui 
 • Wat jij als ouder belangrijk vindt voor je peuter
 • Wat jij kunt doen om zeker te handelen

In een traject waar driftbuien een rol spelen, leer ik je hoe je de emoties van je kind kunt begrijpen en gaan we kijken hoe jij jouw peuter zo kunt begeleiden dat hij leert met zijn of haar emoties om te gaan.

Meer over driftbuien

Elke keer die driftbui

Als je als ouder steeds te maken hebt met driftbuien, kan dit je volledig uitputten. Je lontje wordt steeds korter, je hebt weinig begrip meer voor de situatie omdat je weet niet wat je ermee moet. Je wil graag dat het anders is, maar het lukt maar niet. 

Het is niet gek dat het niet lukt, want je zit midden in de situatie. Hierbij spelen niet alleen de emoties van je peuter, maar ook jouw eigen emoties een rol, want zie maar eens kalm te blijven bij de zoveelste driftbui van die dag. Dat doet iets met je. 

Van baby naar peuter

Eerst had je een baby die je mee kon nemen wanneer jij dat wilde en die het helemaal gezellig vond als jij hem aankleedde op het aankleedkussen. Nu sta je opeens dagelijks te discussiëren met je peuter, omdat die andere kleding aan wil of omdat hij zonder schoenen of jas op pad wil.

De emotie van je peuter

Driftbuien kunnen op elk moment ontstaan. Zo kan het zijn omdat jouw peuter de deur zelf open wilde doen of ontstaat er een huilbui omdat je pindakaas op het brood gesmeerd hebt, terwijl dit appelstroop moest zijn. Het is heel normaal en iedere ouder met een peuter zal dit herkennen. 

Driftbuien en emoties

Peuters worstelen enorm met hun emoties. Er gebeurt veel in hun lichaam en in hun hoofd. De peuterteit staat in het teken van zelfstandigheid ontwikkelen. Het is daarom belangrijk om te kijken naar hoe jij jouw kind beter kunt begrijpen, maar ook hoe jij jouw peuter leert met emoties om te gaan. Hier leg ik je hieronder meer over uit.

Herkenbare opvoedproblemen bij peuters

Ouders ervaren vaak dezelfde opvoedproblemen. Jouw zoektocht is dus heel normaal! Dat betekent alleen niet het er daarom maar bij hoort. Als jij het wil, kan het anders.

Slaap problemen

Temperamentvolle peuter

Driftbuien

Ongehoorzaamheid

Zou jij dingen binnen het gezin graag anders zien?

Dat kan! Verandering is voor elk gezin weggelegd. Vaak zijn kleine aanpassingen al genoeg om grote, blijvende veranderingen in gang te zetten. Ben jij er klaar voor?

Stap voor stap

Consults bij De Peuter Expert staan in het teken van samenwerken, groei, oog voor elkaar en voor dat wat echt belangrijk is. Dit zal je terugzien in de sessies zelf, maar ook in de manier waarop ik als gezinscoach naar jullie situatie ga kijken. 

Stap 1: Kennismaking

Tijdens een zoom-gesprek maken we kennis en bespreken we welk probleem er speelt. Het is belangrijk dat je alle vragen die je hebt stelt, zodat je een goed beeld van mij en mijn werkwijze krijgt. Na het gesprek zal ik eerlijk laten weten of ik de juiste persoon ben voor deze situatie.

Stap 2: Willen jullie verder?

Als blijkt dat ik jullie kan helpen, is het aan jullie of jullie ook met mij samen willen werken. Ik vind het belangrijk dat ouders hier even rustig de tijd voor nemen. Een klik hebben met iemand is namelijk super belangrijk voor het behalen van het doel. Voelt het niet goed, dan is het beter om nog even verder te zoeken. Voelt het wel goed, dan gaan we van start!

Stap 3: Intake formulier

Als jullie ervoor kiezen om samen verder te willen, stuur ik een intake formulier en plannen we het intakegesprek. Het formulier en de kennismaking vormen de basis van het intakegesprek. Het is daarom belangrijk en fijn als dit zo uitgebreid mogelijk wordt ingevuld.

Stap 4: Start coaching

Na het intake gesprek starten we met de verdere sessies. Uit ervaring blijkt dat er vaak 5 sessies nodig zijn. Het advies is om een sessie om de week te plannen. Dit geeft het beste resultaat, maar dit is natuurlijk altijd naar eigen inzicht in te vullen.

Stap 5: Afronding

Als jullie vinden dat het doel bereikt is, ronden we de coaching af. We bespreken de laatste dingen en delen hoe jullie de coaching ervaren hebben.

Gratis kennismaken?

Plan online een afspraak, whatsapp of bel naar 06 13 95 10 23 

Dé Peuter Expert

Mijn naam is Fleur en ik ben moeder van 4 kinderen (1,2,3 en 6 jaar). Toen ik moeder werd, bedacht ik dat ik vooral dingen wilde doen die mij energie gaven. Ik droomde ervan om ouders te begeleiden die vastliepen bij de opvoeding. Ouders die écht anders willen en hiervoor durven te gaan.

Fleur van der Nat De peuter expert gezinscoaching

Lees meer over
De Peuter Expert in de media

Hoi, ik ben Fleur!
Oprichter Dé Peuter Expert

Meer over driftbuien bij peuters

Veranderingen rondom het gedrag van een peuter komen altijd met veranderingen in een gezin. Iedereen in het gezin staat namelijk in verbinding met elkaar. Vaak zijn er kleine aanpassingen in het handelen nodig om grote verschillen in het gedrag van je peuter te zien. 

gezinscoaching de peuterexpert

3 belangrijke factoren

Bij kinderen speelt er veel tijdens de peuter leeftijd. Ze krijgen te maken met een hoop emoties en willen zichzelf en de wereld ontdekken. Dit is een zoektocht, waarbij een driftbui de meest voorkomende manier van uiten is als iets niet lukt of tegenzit.

Als je een coachingstraject start voor deze driftbuien, kijken we eigenlijk altijd naar 3 verschillende dingen: 

 1. Het gedrag van je peuter en de onderliggende boodschap
 2. Het gedrag van ouders en de onderliggende overtuigingen
 3. De omgeving

Van driftbuien naar begrip

Als gezinscoach kijk ik naar het gedrag en naar het grotere geheel. Achter het gedrag zit namelijk altijd een boodschap. Die echte boodschap wordt regelmatig gemist, terwijl die in de gedragsverandering heel belangrijk is.

Als ouder heb je een veel grotere invloed op de driftbuien van je peuter dan je nu misschien denkt of ervaart. Door het kijken naar jouw handelen in combinatie met het écht begrijpen van je peuter, kom je erachter wat je peuter nodig heeft en hoe je dit kunt geven.

Zo leg je de nadruk op het bevorderen van jullie band in plaats van het verder van elkaar verwijderd raken door de vele driftbuien en strijd op een dag. 

Verder is de omgeving ook belangrijk om te bekijken. We zoomen dus ook in op de goede momenten en halen hier onze leerpunten uit.

Al deze factoren samen, zorgen ervoor dat de situatie volledig wordt aangepakt en je niet alleen voor nu iets leert, maar ook weet hoe je in de toekomst met situaties om kunt gaan. 

slaapproblemen gezinscoaching de peuter expert

Het aanbod

Of je nou een oplossing wil voor een specifiek probleem of naar meerdere aspecten van de opvoeding wil kijken, verandering is voor ieder gezin weggelegd. Vaak zijn kleine aanpassingen al genoeg om grote, blijvende veranderingen in gang te zetten.

Als je interesse hebt in de begeleiding, plan dan vooral een gratis en vrijblijvend kennismaking in. Zo kun je even rustig kijken wie ik ben en kan ik uitleggen wat ik wel en niet voor jou en jouw gezin kan betekenen.

Samen

Groepsbijeenkomst

 • 5 avonden, 2 uur begeleiding
 • Elke avond, ander onderwerp
 • Persoonlijke advies in groep, tips en handvatten
 • Kosten: €287,50 p.p.

meer info

Thema avond

 • 2 uur, 1 onderwerp
 • Avond vol informatie
 • Handvatten en tips
 • Kosten: €50,- p.p.

meer info

Consult

persoonlijke begeleiding praktijk

 • 1 uur intensieve begeleiding
 • Zorgvuldig persoonlijk traject
 • Leer wat achter het gedrag van je peuter zit
 • Inzicht in eigen handelen
 • Nieuwe inzichten
 • Tips en handvatten zijn direct toepasbaar
 • Samen op zoek naar wat voor jouw gezin werkt
 • Blijvende verandering voor nu en de toekomst
Word intensief begeleid door Fleur!
€115 per sessie

Traject

coaching aan huis

 • 5 consults (1-1.5 uur)
 • Intakegesprek + formulier
 • Leer de boodschap achter het gedrag van je peuter
 • Inzicht in eigen handelen
 • Rust binnen het gezin
 • Zorgvuldig afgestemd traject om zo succes te behalen
 • Tussentijds contact over vorderingen
 • Coaching in avonden
 • max 1 uur van Leiden
€995 gehele traject

Gratis peuter spreekuur

Woon jij in de omgeving van Leiden? Dan is er iedere donderdag van 19:30 - 21:00 uur een GRATIS telefonisch peuter spreekuur!

Meer info

Zij gingen jou al voor

Blogs

De Peuter Expert wordt regelmatig gevraagd als expert voor verschillende artikelen en interviews. Fleur vindt het belangrijk kennis te delen en ouders op deze manier op weg te helpen in hun eigen situatie. Hieronder vind je de verschillende artikelen.

Filter

Filter

Volg De Peuter Expert

 

De Peuter Expert nieuwsbrief

Opvoedtips als eerste in jouw mailbox?

De Peuter Expert op Instagram