Oefenen met zelfstandig spelen
Een peuter zelfstandig leren spelen is soms heel lastig. Het kan zijn dat een kind het uit zichzelf zelfstandig gaat spelen, maar de meeste kinderen moeten dit echt leren. Als ouders vergeten we dit soms, maar hoe werkt het dan precies?
Leren spelen
Eigenlijk alle kinderen die zelfstandig kunnen spelen, hebben dit ooit moeten leren. Het kan heel goed dat het lijkt alsof de peuter van de buren dit uit zichzelf geleerd heeft of dat vrienden zeggen dat zij er niets aan gedaan hebben om hun peuter zelfstandig te laten spelen, maar dat is bijna nooit het geval.
Eigenlijk moet ieder kind dit dus leren. Het kan wel zo zijn dat sommige peuters dit beter kunnen dan andere. Sommige kinderen vinden het nou eenmaal heerlijk om zich terug te trekken en tijd voor zichzelf te hebben. Bij andere peuters moet het echt geleerd worden.
Oefenen met zelfstandig spelen
Als je kindje jong is, spelen de meeste ouders heel veel met hun baby. Dat is niet altijd nodig. Een baby hoeft helemaal niet constant vermaakt te worden. Het is niet zielig om je baby even alleen in de box te laten liggen of alleen op een speelkleed te laten spelen. Zowel bij hele jonge baby’s als bij oudere baby’s kan het voor een baby soms heel fijn zijn om even rustig om zich heen te kijken in plaats van steeds extra prikkels van buitenaf te krijgen.
Als je dit doet, leer je je kindje al om even ‘alleen’ te zijn en te kijken hoe hij toch bij die ene bal komt of om eens rustig te kijken hoe zijn hand nou beweegt. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je baby verdriet en frustratie ervaart en constant alleen ligt, maar af en toe even kan prima. Daarnaast is samen spelen ook belangrijk voor de band met je kindje en het plezier wat je er samen uithaalt. Een mooie balans is daarin het prettigst. Als je je baby nooit alleen hebt laten ‘spelen’, is je kindje sowieso meer gewend aan het altijd vermaakt worden en het samen spelen.
Als dat het geval is, is daar natuurlijk niets mis mee. Je moet daarin altijd kiezen wat voor jullie het prettigst is en wat bij jullie past. Je kindje heeft het vast als heel prettig ervaren en het is ook goed geweest voor jullie band geweest. Je peuter is dan alleen wel gewend aan het alles samen doen. Daarnaast bepalen veel ouders ook nog veel andere dingen voor hun peuter en is het los leren laten nog best lastig.
Als je dus veel voor je kindje doet: aankleden, dingen beslissen, op dingen tillen, brood smeren etc. én het is altijd gewend om samen te spelen, is het logisch dat hij het niet opeens zelf gaat doen.
Leer het je kind!
Veel ouders vinden hun peuter op een gegeven moment oud genoeg om zelf te kunnen spelen. Ze zijn klaar met altijd een peuter aan hun been en zeggen op een dag tegen hun kind: ‘Ga maar lekker spelen.’ Heel lief bedoeld, maar een peuter denkt: hoe dan?
Hij ziet overal speelgoed en weet niet zo goed wat hij ermee moet. Waar moet hij beginnen, wat moet hij doen. Jij was er toch altijd om met hem te spelen? Wat moet hij nu met het keukentje als jij niet vraagt om een koekje te bakken? En waarom stop je hier opeens mee? Hij begint met aandacht vragen en het lukt hem niet om zelf te spelen.
Ga het daarom oefenen! Steeds ietsjes langer. Hier een aantal tips om dit aan te pakken.
- Ga naast je peuter zitten als hij een puzzeltje maakt. In plaats van heel actief de hele puzzel samen maken, kun je beginnen met de eerste 3 vormpjes en daarna zeg je: ‘Lukt het jou denk je om de rest zelf te maken?’ Bijna elke peuter zal dit vol enthousiasme doen.
- Als je kind aan het spelen is, zijn we als ouder geneigd om er iets over te zeggen. ‘Kun je voor mij een koekje bakken?’ of ‘Wat zit jij lekker te spelen zeg.’ Als je dit soort dingen zegt, haal je je peuter eigenlijk uit zijn/haar spel.
- Verantwoordelijkheid geven op andere vlakken kan ook erg bijdragen aan het zelfstandig leren spelen. Peuters ontwikkelen autonomie en willen dus graag dingen zelf doen. Door andere dingen zelfstandig te mogen doen, groeien ze in zelfvertrouwen en zullen ze dit ook sneller oppakken.
- Geef aan dat jij even bezig bent met een klusje en dat je kind alvast kan spelen en dat je daarna komt kijken. Dit zorgt ervoor dat mooi duidelijk is dat jij even geen tijd hebt, maar daarna komt kijken.
- Laat dingen los! Als je kind zelf met stickers gaat spelen, probeer het dan ook los te laten. Als je er dan steeds bovenop zit, stimuleert dat de zelfstandigheid natuurlijk niet.
Heb je concrete vragen over dit onderwerp? Je kunt natuurlijk altijd contact met mij opnemen om kennis te maken en je vragen te stellen!