Skip to main content

Zelfstandig spelen bij peuters

Veel ouders met een peuter vinden dat hun kind nog niet goed zelfstandig kan spelen. Het liefst zouden ze willen dat ze dit wel zouden kunnen, maar hoe kan het dat het ene kind wel zelf kan spelen en je het andere kind vaak moet vermaken? In dit artikel neem ik je hierin mee.

Leeftijd

De meeste peuters zijn nog te jong om écht volledig zelfstandig, zonder toezicht, te spelen. Dit kan pas vanaf een jaar of 4, soms iets eerder en soms iets later. Bij een peuter is er dus altijd iemand nodig die op ze let en aanwezig is. Het is alleen niet zo dat je je peuter ook de hele tijd hoeft te vermaken, maar vanaf wanneer kan dat?

Wanneer zelf leren spelen?

Eigenlijk kunnen kinderen van alle leeftijden zelf (leren) spelen. Het is natuurlijk niet zo dat jonge kinderen dit uren achter elkaar kunnen, maar vanaf jonge leeftijd kan er al begonnen worden met het leren om zelfstandig te spelen.

Wat ik vaak in mijn gesprekken merk is dat ouders zouden willen dat hun kind wat meer zelfstandig kon spelen. Ze hebben een peuter die veel aan hun ‘hangt’ en zichzelf niet zonder vader of moeder kan vermaken. Dit kan voor ouders heel vermoeiend zijn. Het is gewoon heel fijn als kinderen even zelf kunnen spelen, maar wees niet getreurd.. ook jouw kind kan dit leren!

Waardoor komt het?

Waardoor kan het nou dat het ene kind het wel kan en het andere kind niet? Om te beginnen is het goed om te weten dat het ene kind is het andere niet is. Vergelijk jouw peuter dus nooit met die van de buurvrouw, want het zijn andere kinderen met eigen karakters en eigen mogelijkheden. Het is nou eenmaal niet zo dat alle peuters hetzelfde werken. Het zou wel heel makkelijk zijn, maar helaas werkt het niet zo!

Sommige kinderen spelen al snel en graag zelfstandig, maar de meeste kinderen zitten niet zo in elkaar. Een van de belangrijkste redenen dat het ene kind het wel kan en het andere kind niet: De meeste kinderen hebben niet geleerd om zelfstandig te spelen.

Huh? Moet je kinderen dit leren dan? JA!
De een duidelijker en met meer stappen dan de ander, maar ze moeten het allemaal leren. Er zijn eigenlijk geen kinderen die dit van de een op andere dag zelf kunnen, zonder dat ooit eerder te hebben geoefend.

Oefenen

Als je erover nadenkt is het eigenlijk heel grappig. Met onze baby spelen we op de grond, doen we heel actief en laten we de hele wereld zien. We hebben ze constant in onze armen en spelen volop met ze. Dan komen ze in de peuterleeftijd en blijven we dit in min of meerdere maten ook doen tot we op een punt komen dat we het niet meer leuk vinden. We willen dat ze zelfstandig gaan spelen en verwachten dat ze dat kunnen, maar dit is dus helemaal niet realistisch!

Als we willen dat ons kind leert fietsen, oefenen we 100 rondjes door de straat tot hij het kan.
Als we willen dat ons kind zindelijk wordt, oefenen we 100 keer op een potje, tot hij het kan.
Als we willen dat ons kind leert lopen, oefenen we 100 keer met aan de hand lopen, tot hij het kan.

En als we willen dat ons kind zelf leert spelen, zeggen we: ‘Ga maar lekker spelen.’ We verwachten dat ze het zelf wel kunnen.

Mocht het dus zo zijn dat jouw kind niet of ‘slecht’ zelfstandig kan spelen en je zou willen dat hij dit wel kan. Oefen dan met je peuter!! Zelfstandig leren spelen bij peuters is echt een kwestie van oefenen. Hoe? Met deze tips gaat het jullie ook lukken!