Skip to main content

Driftbuien zijn heel normaal

Driftbuien bij peuters zijn heel normaal. Bijna alle ouders met een peuters zullen te maken hebben met driftbuien, maar het is natuurlijk wel zo dat de ene peuter meer driftbuien zal hebben dan de andere peuter. Het is daarom goed mogelijk dat je nu met de handen in het haar zit, terwijl je bij je oudste kind zelden te maken kreeg met een driftbui. Super lastig, maar laat je niet gek maken! In dit artikel vertel ik je wat je kunt doen tijdens een driftbui.

Hoe ontstaat een driftbui

Driftbuien zijn dus heel normaal, maar hoe komt het nou dat je kind een driftbui heeft? De peuterfase is voor kinderen een hele heftige fase waarin er veel bij je peuter gebeurt. Je peuter maakt namelijk een onwijs grote ontwikkeling door op vele gebieden. Zo wil je kind autonomie ontwikkelen. Dit betekent dat je kind veel dingen zelf wil gaan doen en ontdekken.

Het lastige is dat nog niet alles lukt wat je kindje zou willen. Soms mogen dingen niet, soms kunnen dingen niet, soms kan je peuter dingen simpelweg nog niet of het kan zijn dat hij of zij het nog niet goed uit kan leggen. Dit kunnen allemaal redenen zijn voor het ontstaan van een driftbui.

Een driftbui komt over het algemeen voort uit ongenoegen. Omdat peuters nog niet uitgeleerd zijn, weten zij nog niet hoe zij hiermee om moeten gaan. Ze hebben het niet geleerd en hun jonge hersenen kunnen het ook nog niet. Het is daarom belangrijk om te onthouden dat ze dit niet met opzet doen.

Hoe vervelend het ook is. Een peuter doet dit niet om jou te pesten!! Als je dat tegen jezelf blijft zeggen, lukt het misschien om op de heftige momenten rustig te blijven.

Wat kun je doen bij een driftbui?

Vaak wordt gedacht dat je weinig kunt doen om een driftbui te voorkomen of op het moment van een driftbui, maar dat is niet helemaal waar. Er zijn zeker dingen die je kunt doen. Als je dit onder de knie krijgt, zal je zien dat de driftbuien verminderen of verdwijnen en dat je op de momenten dat ze er wel zijn, precies weet hoe je kunt handelen.

In de webinar van 13 maart neem ik je helemaal mee in de wereld van de driftbuien bij peuters. Ik leer je nog meer over het ontstaan van een driftbui. Want er is nog veel meer te vertellen over de emotionele ontwikkeling die peuters doormaken. Veel te veel om even in dit artikel te schrijven, maar informatie die goed is om te weten als je een peuter in huis hebt. Verder leg ik je stap voor stap uit wat je kunt doen om een driftbui te voorkomen en wat je moet doen als je peuter een driftbui krijgt.

Wil jij dus nog meer leren over dit onderwerp en je persoonlijke vraag stellen? Schrijf je dan vooral in voor de webinar en ik neem je helemaal mee in de wereld van driftbuien.