Skip to main content

Peuter komt steeds uit bed

Als gezinscoach krijg ik veel te maken met peuters die steeds uit bed komen. Een peuter die steeds uit bed komt, kan hiervoor meerdere redenen hebben. Een kind in deze leeftijd is bezig zichzelf en de wereld te ontdekken. In dit proces zoeken zij steeds de grenzen op en proberen ze te kijken wat mag en wat niet mag. Zo ook bij het naar bed gaan. 

Veel ouders herkennen het waarschijnlijk wel. Een peuter die steeds weer uit bed komt, maar waar komt dat toch door? 

Grenzen zoeken en naar bed gaan

Een andere reden waarom peuters steeds uit bed komen is omdat ze gaan kijken waar de grenzen liggen. Welke grenzen zijn er en tot hoe ver kan ik gaan? Wat mag wel en wat mag niet? Dit is iets wat echt bij deze leeftijd hoort. Het is goed dat ze grenzen zoeken, want alleen dan kunnen ze ze leren. 

Het is dus aan jou als ouder om ervoor te zorgen dat de grenzen bewaakt worden. Blijft jouw peuter steeds roepen bij het naar bed gaan? Dan is het aan jou om daar te leren wat wel en niet mag en zo ook bij het uit bed komen van een peuter. 

Wil je niet dat een peuter uit bed komt? Maak daar dan duidelijke afspraken over. Belangrijk hierin is dat een peuter weet waarom iets niet mag. Als een peuter niet luistert en toch steeds uit bed blijft komen, zou ik eens vragen waarom hij of zij dat doet. Is er een echte reden? Dan is het natuurlijk belangrijk om hier gehoor aan te geven of om te kijken hoe dat anders kan.

Geeft je peuter aan dat hij/zij bijvoorbeeld bang is in het donker? Dan moet je gaan kijken hoe je ervoor kunt zorgen dat je peuter zich prettig voelt. 

Grenzen en toch luisteren..

Veel ouders vinden het lastig hoe ze duidelijke grenzen kunnen geven en toch naar de echte behoefte van hun kind kunnen luisteren en dat is ook lastig. Er wordt veel over geschreven, dus hoe weet je dan wanneer je wat moet doen? 

Zorg ervoor dat dingen elke avond min of meer hetzelfde zijn. Dit zorgt voor voorspelbaarheid, iets wat peuters heel fijn vinden. Ze weten precies waar ze aan toe zijn. Als je daarna zegt dat het niet meer de bedoeling is dat een kind zijn bed uitkomt, moet je deze grens ook strak trekken. Elke keer dat je peuter toch uit bed komt, leg je hem of haar terug in bed. Dit herhaal je tot je kind blijft liggen. 

Voorkomen

Als je de bovenstaande dingen strak houdt, zal je zien dat je peuter op een gegeven moment stopt met uit bed komen. Ik maakte eerder een lijst met smoezen die peuters gebruiken en wat je hier concreet aan kunt doen.