Skip to main content

Kindercoach of gezinscoach?

Je kind vertoont ongewenst gedrag en je zou hier graag verandering in willen. Je wil hier hulp van een coach bij, maar kies je nou een kindercoach of gezinscoach? In dit artikel vertel ik je welke coach je wanneer het beste in kunt schakelen, zodat je precies weet wie jou het beste kan helpen.

Kindercoach

Een kindercoach is een coach voor een kind. Alle kinderen tot 18 jaar kunnen naar een kindercoach als zij hulp nodig hebben. Een goede kindercoach zet het belang van een kind altijd voorop. Ouders worden vaak wel gesproken, maar de sessies zijn met het kind en niet met de ouders. Dit betekent dat ouders aan de zijlijn staan en er samen met het kind wordt gewerkt aan dat waar het kind aan wil werken.

gezinscoach kindercoach Peuter Expert 1

Bij kinderen de peuterleeftijd is het lastig om te werken aan dat wat het kind wil. Dit is dan ook de reden dat er weinig peuters bij kindercoaches komen. De peuters die er wel zitten, zitten daar omdat hun ouders dat willen. Zij lopen niet zelf tegen een probleem aan.  De expertise van kindercoaches ligt veelal dus ook bij oudere kinderen en niet bij peuters. Als er echt grotere dingen spelen bij uw kind, kunt u het beste zoeken voor een goede kindertherapeut. 

Gezinscoach

Een gezinscoach of opvoedcoach is een coach die helpt bij de opvoeding. De coaches helpen dus ouders die tegen opvoedproblemen aanlopen. Zij focussen zich op de ouders en niet op het kind. Het is natuurlijk wel zo dat ouders vaak hulp zoeken op het moment dat ze tegen bepaald gedrag van hun kind aanlopen. Vaak zoeken zij dus naar een kindercoach, terwijl een gezinscoach zoals Dé Peuter Expert dan eigenlijk beter kan helpen.

Als je kind gedrag vertoont wat je niet kunt plaatsen of ongewenst vindt, wil je als ouder dat dit gedrag stopt. Je wil je kind leren begrijpen en handvatten voor het omgaan met dit gedrag. Het gedrag van je kind is nooit een opzichzelfstaand iets. Het zegt je iets. Het is als ouder interessant om erachter te komen wanneer je kind je wat wil vertellen. Door jouw handelen aan te passen en anders naar de situatie te gaan kijken, zal het gedrag van je kind ook veranderen.

Welke coach voor je kind?

Welke coach je dus kiest voor je kind, is helemaal aan jou als ouder. Het is belangrijk om je af te vragen wat je zoekt en wie er nou vooral hulp zoekt en hulp nodig heeft. Heeft jouw kind hulp nodig of heb jij als ouder hulp nodig om je kind te begrijpen en te weten hoe je hem of haar het beste kunt begeleiden.

Daarnaast is het belangrijk om naar een aantal andere dingen te kijken als je de juiste coach voor je gezin zoekt. Er zijn namelijk zo ontzettend veel mensen die zich coach noemen dat je soms niet meer weet wie je nou moet hebben! Waar je precies op moet letten en hoe je weet dat je de juiste persoon inschakelt, lees je in het artikel waarin ik 5 tips deel.

Mocht je twijfelen wie nou het beste kan helpen, dan kun je er altijd voor kiezen om laagdrempelig contact op te nemen met een coach of therapeut. Iemand die goed is, zal je altijd helpen de juiste hulp te vinden.