Skip to main content

Als je merkt dat je hulp bij de opvoeding nodig hebt, zijn er veel verschillende mogelijkheden. Ouders vertellen mij vaak dat het een flinke zoektocht was waar ze nou de beste hulp konden krijgen. Dat begrijp ik! Daarom wil ik je in dit artikel meer vertellen over de verschillen tussen en gezinscoach in Leiden en het consultatiebureau.

Het consultatiebureau

In Nederland hebben wij het geluk dat er zoiets als een consultatiebureau bestaat. Hier werken jeugdverpleegkundigen en -artsen en pedagogen die je kunnen helpen bij diverse vragen rondom het opgroeien van je kind. Dit zijn hele uiteenlopende dingen.

Je kunt denken aan vragen over voeding, regelmaat, ontwikkeling etc. Dit is ook waarom kinderen die bij het consultatiebureau gevolgd worden, altijd goed gecheckt worden. Problemen aan ogen of oren kunnen hier bijvoorbeeld aan het licht komen.

Super fijn om een instantie te hebben waar je terecht kunt voor vragen over het opgroeien van jouw kind. Een tip: mocht je een concrete vraag hebben over bijvoorbeeld voeding, dan kun je deze ook heel goed via de chat stellen. Hier word je goed geholpen en heb je direct antwoord op je vraag.

Opvoedvragen
Ook voor vragen rondom de opvoeding van je peuter kun je terecht bij het consultatiebureau. Zij kunnen je tips of adviezen geven over hoe je in een bepaalde situatie kunt handelen. Daarnaast hebben ze regelmatig informatie avonden waar je terecht kunt voor informatie over een bepaald onderwerp.

Het grote verschil tussen een gezinscoach, zoals de peuter expert, en het consultatiebureau is dat een gezinscoach jou coacht! Vaak heb je als ouder al best wat dingen geprobeerd of gelezen voor je bij een coach aanklopt. Een coach gaat je geen tips geven en gaat je ook niet direct vertellen hoe je iets moet oplossen. Naast een gezinscoach heb je ook nog kindercoaches en ook daar zit een verschil in. Dit verschil legde ik eerder al uit in een artikel.

Temperamentvolle peuters

Als je bijvoorbeeld een temperamentvolle peuter hebt, heb je waarschijnlijk al vaker gekeken naar hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Het lukt alleen niet en elke keer kom je weer in een vervelende situatie met je peuter terecht. Als je dit niet meer wil, heb je meestal niet iets aan nieuwe tips. Je moet in de situatie duiken en kijken wat er gebeurt.

Wat doet je kind in welke situatie? Wat zijn triggers en welke dingen zorgen voor meer rust? Wat doe jij op welke momenten en welke dingen zorgen bij jou voor onrust? Allemaal dingen waar op een rustige manier naar gekeken moet worden. Iedereen binnen het gezin heeft namelijk invloed op elkaar en daarom is het belangrijk om te kijken naar de verschillende rollen en de wisselwerking hierin.

Het consultatiebureau heeft het zo druk dat zij dat niet kunnen. Zij hebben geen tijd om een langdurig traject te starten om te kijken wat je als ouder wil bereiken en hoe je je kind weer goed kunt begrijpen. Daarom kunnen zij jou nooit op die manier helpen, tenzij het om zwaardere problematiek gaat.

Het is kan nooit kwaad om eerst bij het consultatiebureau om advies te vragen, maar ook zo’n eerste advies kan altijd bij een coach. Dé Peuter Expert staat altijd open voor vragen en denkt graag met je mee. Het is dus net waar je je ook prettig bij voelt.