Skip to main content

Temperamentvolle peuters worden vaak als lastig ervaren. Dat is best logisch, want ze doen niet aan sociaal wenselijk. Meestal weten ze precies wat ze willen en zijn ze niet zo makkelijk over te halen. Hun temperament kan ze soms flink in de weg zitten. Ze maken dingen niet mooier dan het is en zeggen precies waar het op staat en daarnaast kunnen ze ook nog eens heel volhardend zijn, want als een temperamentvolle peuter iets niet wil, dan doet hij het ook niet!

De kracht van een temperamentvolle peuter
Dat klinkt zo misschien wat negatief, maar dat is het helemaal niet. Het zijn eigenschappen die heel lastig kunnen zijn voor een ouder. Dat is niet gek, maar hoeft niet zo te zijn. Als je een peuters met temperament beter begrijpt, kun je je peuter juist leren om deze lastige eigenschappen in te zetten als kracht.

Dat wij het soms als lastig kunnen ervaren heeft ook met onszelf te maken. Een kind is een kind en een kind is gewoon zichzelf. Het heeft vaak te maken met het feit wat wij onze peuter niet goed begrijpen of dat we zelf anders gewend zijn of zelf anders geleerd hebben.

Een temperamentvolle peuter heeft eigenlijk alle eigenschappen in zich waarvan we hopen dat onze 16 jarige zoon of dochter de later heeft. Want willen we niet allemaal dat ons kind later ‘nee’ zegt als hij of zij iets niet wil? En wil je niet dat je kind hier ook bij blijft als het om iets gaat wat voor hem/haar belangrijk is?

Zijn we niet heel erg trots als onze peuter zoon als hij straks 15 is en door zijn alertheid precies ziet wat een ander nodig heeft? En zijn we niet heel erg blij als ons kind later precies weet welke richting hij of zij op wil met een opleiding? Allemaal super fijne dingen en al die dingen zitten nu al in jouw temperamentvolle peuter!

Een peuter in zijn kracht zetten

Het gaat jouw temperamentvolle kind niet helpen dingen te moeten doen omdat jij dat van hem of haar verwacht. Tuurlijk geldt voor jouw kind net zo goed dat het soms gewoon moet luisteren, maar de manier waarop je iets vertelt of uitlegt is hierbij wel cruciaal.

Verder is het goed om je te realiseren dat kinderen die hun hele peuter- en kindertijd horen dat ze lastig zijn, zich zullen aanpassen en vormen. Ze zullen gaan doen wat van hen verwacht wordt en raken daarbij hun mooie eigenschappen kwijt. Dit zal ze niet gelukkig maken, want ze kunnen niet volledig zichzelf zijn. Hun mooie en zo ontzettend waardevolle eigenschappen stoppen ze weg en in situaties die ertoe doen durven zij niet meer op deze eigenschappen te vertrouwen.

Dit wil je niet en dus kun je het beste kijken hoe je jouw peuter in zijn kracht kan zetten. Stimuleer de zelfstandigheid van je peuter! Laat je peuter bij veel dingen helpen en dingen onderzoeken. Als je kind aangeeft iets niet te willen, praat dan met hem of haar. Als ze goede redenen geeft, luister daar dan naar een pas je mening aan.

En als je in een situatie komt waarbij het gedrag van je peuter eigenlijk niet zo handig is. Realiseer je dan dat je temperamentvolle kind dit niet doet om te pesten. Ze hebben veel temperament en dat is prachtig.

 

Meer lezen over dit onderwerp en de mooie eigenschappen van een temperamentvolle peuter? Bekijk ook dit artikel..