Skip to main content
sorry zeggen als ouderBERICHT VAN INSTAGRAM:
In mijn trajecten hoor ik vaak dat ouders spijt hebben over hoe ze op een bepaalde situatie gereageerd hebben. Vaak gaat het om een enorme opgekropte boosheid die er in een keer uitkomt.’ Ik heb na mijn boosheid dan ook gelijk spijt, want ik weet dat hij er niets aan kan doen.’ zei een vader laatst.

‘En zeg je dat dan ook tegen hem?’ Vroeg ik hem. Hij keek mij vreemd aan. ‘Hoe bedoel je?’ ’Zeg je na afloop dan ook tegen Max dat het je spijt dat je zo boos geworden bent en dat je weet dat hij er niets aan kan doen?’

De vader werd er een beetje onwennig van, maar ging na zitten denken. Na een tijdje zei hij: ‘Zo heb ik er nooit naar gekeken. Ik heb nog nooit mijn excuses aangeboden aan mijn kinderen.’
‘Wat verwacht jij van jouw kinderen als zij iets hebben gedaan wat niet goed is of wat niet mag?’
Weer was het stil. Daarna zei hij: ‘Ja dat ze het goedmaken en hun excuses aanbieden als het nodig is.’
Gek eigenlijk he! Hoe wij als ouders voor onszelf andere ‘regels’ hebben dan voor onze kinderen. Zeker als je je bedenkt dat kinderen vooral leren van wat ze zien en niet van wat ze wordt opgelegd.
Als je je kind wil leren dat je iets goed moet maken als je onaardig bent geweest, doe je dat niet door een sorry af te dwingen. Dit leer je door zelf sorry te zeggen op momenten dat het nodig is.
Gewoon een simpel excuses, zonder een ja maar…
’Sorry dat ik net zo boos werd. Dit had ik niet moeten doen.’
’Sorry dat ik net zo boos werd, maar je luistert ook de hele tijd niet en dan gebeurt dit!’
Direct volgen op Instagram?  Volg Dé Peuter Expert hier!