Als gezinscoach kom ik veel bij ouders thuis voor coachingstrajecten. In zo’n traject bespreek ik met ouders waar ze moeilijkheden ondervinden en kijken we wat nodig is om dit te veranderen. Vaak komt het onderwerp regels en afspraken ook aan bod, want het is belangrijk dat regels en afspraken je opvoeding ondersteunen. Toch zie ik vaak dat dit niet het geval is. Sterker nog.. het komt zeer regelmatig voor dat de regels in huis de opvoeding niet ondersteunen, maar tegenwerken.
Regels opvoeding
Regels zijn zeer belangrijk in je opvoeding. Zonder regels of afspraken, weet een peuter niet waar hij of zij aan toe is. De peuter leeftijd is een zeer onrustige tijd voor je kind en dus is het fijn als hij/zij weet wat wel en wat niet mag. Ook na deze periode is dit natuurlijk belangrijk, want zonder grenzen kun je niets.
In veel gezinnen zijn er zeker regels, sterker nog… er zijn veel regels. Te veel regels! Als je te veel regels hebt, weet je zeker dat ze je opvoeding niet allemaal ondersteunen. Maar hoe weet je dan welke regels je zou moeten behouden en welke regels niet?
Te veel regels
Als je veel regels hebt, zal dit verwarrend werken. Want hoe onthoud je al die regels en weet je peuter welke regels er allemaal zijn? Het zorgt bijna nooit voor de structuur die je juist neer wil zetten met het hebben van regels. Verder hebben peuters juist ruimte nodig om autonomie te ontwikkelen en met heel veel regels lukt dat niet.
Als jij je nu afvraagt of jij ook te veel regels hebt, kijk dan eens gedurende een week (of een paar dagen) hoe vaak je zegt dat iets niet mag. Hoe vaak zeg jij ‘nee’ of ‘dat mag niet’ of laat je iets niet toe? Turf dat eens op een simpel briefje op de eettafel en je zult zien hoe dat bij jou is.
Regels schrappen
Als je wil dat je regels de opvoeding ondersteunen, zal je regels moeten schrappen. Je moet alleen de regels overlaten die er écht toe doen. Die zorgen dat jij je opvoeding bereikt. Hiervoor moet je weten wat je je kinderen mee wil geven. Wat zijn jouw kernwaarden? Wat zijn de hoofdzaken die jij en je partner (als jullie het samen doen) mee willen geven aan het einde van de rit?
Als je dat niet weet, is het onmogelijk te bedenken welke regels moeten blijven en welke niet. Ga dus eens een avond (of meerdere) zitten om dit samen te bespreken of boek een online consult, zodat ik je kan helpen. Bepaal wat je mee wil geven aan je kind(eren) en wat juist niet? Behoud de regels die je hiervoor nodig hebt en schrap de rest.