De 3 meest getipte boeken!
Als gezinscoach wordt mij vaak gevraagd welk boek ik zou adviseren om te lezen over de opvoeding. Er zijn zo ontzettend veel boeken over de opvoeding en het ouderschap geschreven, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Dat is niet gek en daarom zet ik in dit artikel de 3 boeken onder elkaar die ik het meest tip aan mijn cliënten in coachingstrajecten.
Persoonlijke keuze
Ondanks dat ik je in dit artikel meeneem in mijn 3 boekentips, blijft het natuurlijk heel persoonlijk welk boek iets voor jou is en welk boek niet. Opvoeden doe je volgens je eigen inzichten en ideeën en dus is het ook per persoon verschillend wat nou wel of niet aansluit bij jouw visie.
Wat vind ik belangrijk in boeken over opvoeden en ouderschap?
Als je een boek over opvoeden of over het ouderschap kiest, is er voor mij eigenlijk 1 heel belangrijk ding. Het moet niet vertellen wat je moet doen, maar uitleggen waarom je bepaalde keuzes wel of niet zou kunnen maken. Het moet je dus aan het denken zetten.
Ik geloof er heel erg in dat ouders zelf weten wat bij ze past en zelf weten wat ze wel en niet willen. Soms denk je er niet op die manier over, maar door het lezen van een boek moet je erachter komen wat jij vindt over een desbetreffend onderwerp. Je moet in gaan zien wat jouw handelen voor ‘gevolgen’ heeft. Dit klinkt zwaar, maar met alles wat wij doen geven wij ons kind iets mee. Soms is dit totaal ander dan de bedoeling is en leren we ons kind, zonder dat we het doorhebben, precies dat wat we ze niet wilden leren. Interessant dus als een boek je laat nadenken over wat je wil en wat je met jouw handelen bereikt.
Tijd voor de boekentips!
Onvoorwaardelijk ouderschap
In het boek Onvoorwaardelijk ouderschap word je echt aan het denken gezet over de dingen die je doet. Wat is de relatie die je met je kind wil hebben? Hoe wil jij dingen bereiken en hoe onvoorwaardelijk is jouw ouderschap?
Het boek leert je kijken naar oude gewoontes. Gewoontes waarbij straffen en belonen normaal lijken. Dit is hoe wij het geleerd hebben en dat wat we geleerd hebben, geven we door. Maar wat doet straffen en belonen met een kind en wat zijn de alternatieven? Dit boek legt uit, zet je aan het denken en laat je nieuwe inzichten zien. Super waardevol als je wil nadenken over de manier waarop jij ouder wil zijn.
De zeven stappen naar succesvol ouderschap
De zeven stappen naar succesvol ouderschap is een serie met verschillende, super waardevolle, boeken. De serie is geschreven door een familietherapeut met meer dan 20 jaar ervaring. Je hebt het basisboek, maar daarnaast ook per verschillende leeftijdsfase een boek. Voor de leeftijd van peuters is het boek: van peuter tot kleuter fantastisch. Je kunt dit boek los lezen of je kunt hem combineren met het basisboek en het boek van baby tot dreumes. Als je die voorkennis hebt, kun je alles nog beter plaatsen in het peuter boe, maar het is niet noodzakelijk!
De boeken van Hedvig Montgomery geven je een kijkje in de Scandinavische manier van opvoeden. Het is een boek met specifieke voorbeelden en manieren van handelen. Hoe erg is het dat je kind ruzie maakt met zijn broer of zus en wat kun je al van je king verwachten op bepaalde gebieden? Daarnaast ze het je ook weer aan het denken: Wat is voor jou goed ouderschap en wat wil je daar nog in leren?
Jagen, verzamelen, opvoeden
In het boek ‘Jagen, verzamelen opvoeden’, gaat een Amerikaanse radio-correspondent op zoek naar verschillende manier van opvoeden. In de boeken die zij leest over opvoeden krijgt ze niet de antwoorden die ze zoekt .
Ze vraagt zich af hoe het kan dat zij tegen verschillende opvoedproblemen aanloopt, terwijl ze bij de inheemse culturen waar ze voor haar werk komt, deze problemen niet ziet. Daar ziet ze blije, gezonde en behulpzame kinderen. Dit maakt haar nieuwsgierig. Hoe voeden ze binnen deze culturen op en wat kan zij hier in de opvoeding van haar peuter van leren?
Een super waardevol boek vol mooie inzichten. Het laat je een hele andere manier van opvoeden zien. Persoonlijk vind ik het een super mooie kijk op opvoeden, waarbij kinderen vrij gelaten worden en een bijdragen leveren aan het huishouden. Grote tip dus, wat mij betreft!