Wauw! Je bent zwanger. Gefeliciteerd! Een super mooie en nieuwe fase, maar bij veel ouders roept het ook vragen op. Hoe kun je je kind voorbereiden op de komst van een baby? Wat moet je wel doen en wat kun je beter niet doen? In dit artikel geef ik je 3 tips!
Betrek je kind actief bij de komst van de baby
Misschien heb je deze tip al eerder gelezen, want je leest deze overal: betrek je kind actief bij de baby. Dit kan eigenlijk al starten tijdens de zwangerschap. Praat af en toe over het feit dat er een baby in je buik zit, laat je kind voelen als de baby schopt en laat hem/haar helpen bij de aankoop van bijvoorbeeld nieuwe kleertjes. Probeer uit te zoeken of je kind het wel of niet interessant vindt, want je kunt er ook in doorslaan.
Je kind is niet net zo enthousiast
Doorslaan klinkt een beetje negatief, maar het is goed om je te beseffen dat er heel veel ouders best wel ver gaan in het betrekken van hun kind bij de komst van een baby. Als jij dit doet en je merkt dat je kindje dat alleen maar heel leuk vindt, is dat natuurlijk helemaal prima. Maar het kan ook goed zijn dat jij zo dolenthousiast bent dat je het liefst de hele dag over niets anders praat. Voor sommige peuters is een baby in je buik gewoon te abstract. De hele tijd hebben over iets wat er niet is, is niet logisch. En het kan er ook voor zorgen dat het bij de geboorte allemaal tegenvalt.
2. Push je kind niet om de baby leuk te vinden
Tip twee is echt wel een hele belangrijke, maar helaas lezen we daar vaak een stuk minder over. Je ziet om je heen of op Instagram de meest leuke en schattige filmpjes van oudste kindjes met hun jongere baby broertje of zusje. Dat is wat jij ook hoopt. Besef je alleen dat deze mooie filmpjes lang niet altijd de realiteit zijn. Ik wil je niet bang maken, want heel vaak is het wel zo zoetsappig als je ziet, maar soms ook gewoon niet. Niet ieder kind zit te wachten op de komst van een baby.
Er zijn heel wat kinderen die helemaal niet zo gek zijn op de baby als hij/zij eenmaal geboren is. Dit is heel normaal. Ga maar eens in de schoenen van jouw peuter staan. Je hebt een hele tijd papa en mama voor jou alleen gehad en opeens komt er een baby waar je niet om gevraagd hebt en die komt heel veel aandacht afpakken. Andere kinderen zijn teleurgesteld omdat ze tijdens de zwangerschap zo vaak te horen hebben gekregen dat het zo leuk is dat je straks met een broertje of zusje kunt spelen en dat blijkt niet zo te zijn. En weer andere hebben überhaupt geen behoefte aan een baby om zich heen en kijken er niet naar om.
Dit is allemaal normaal gedrag! Is jouw kind niet enthousiast over de komst van de baby? Dat is oke! Je kind heeft de tijd nodig om aan de nieuwe situatie te wennen. Om te kijken hoe de situatie zich ontwikkeld, hoe het is om je vader en moeder te moeten delen, wat zo’n baby eigenlijk allemaal doet op een dag en op welke manier dit van invloed is op zijn leven. Laat je peuter dit langzaam ontdekken en push dit niet.
Ik begrijp heel goed dat jij graag wil dat er een bijzondere band ontstaat of dat je oudste zich liefdevol opstelt, maar dit kun je niet afdwingen. Geef je oudste de tijd. Pushen werkt averechts. Een goede band op lange termijn wordt niet beslist in die eerste maanden en laat zich niet leiden. Je merkt daarna vanzelf hoe die band gaat worden en de interesse in het nieuwe gezinslid komt vroeg of laat echt wel vanzelf.
3. Investeer in 1-op-1 tijd
Eigenlijk maakt het niet uit of het allemaal soepel verloopt of dat het heel pittig is, maar investeer in 1-op-1 tijd met je kind. Veel ouders proberen dat echt wel, maar zoeken het of in te moeilijke dingen of doen het uiteindelijk net niet ‘goed’.
Met 1-op-1 tijd moet je het zoeken in kleine dingen. Kleine dingen om met je peuter te verbinden. Om je peuter te laten zien dat je er nog steeds voor hem bent, dat je niet weg gaat en dat je nog steeds aandacht hebt voor hem. Deze tijd moet je zoeken in kleine dingen, anders is het simpelweg niet makkelijk te realiseren.
Ga met je peuter een rondje door de wijk fietsen of lopen, ga even naar de speeltuin, rijd samen naar de bakken om hem te verwennen of drink samen een kop koffie ergens. Trek er even op uit.
Wat veel ouders doen als ze deze 1-op-1 tijd plannen is dat ze samen met de baby naar de speeltuin gaan. De baby slaapt toch en zo kan de oudste lekker spelen en krijgt hij alle aandacht. Dit is super goed bedacht vanuit ons perspectief, maar voor je kind zit dit anders. Je kind heeft behoefte aan echte tijd en aandacht voor hem. Niet met een baby en het maakt dan niet uit of de baby slaapt of niet. Probeer dus tijd te maken voor dingen met je oudste zonder baby. Denk simpel, maar deze investering is het meer dan waard. Voor je oudste en ook voor jezelf!