Skip to main content

Emoties bij peuters

Peuters hebben de hele dag door te maken met emoties en jij als ouder in dat geval dus ook. Heel normaal, maar niet altijd fijn. Bij peuters is het brein nog niet volledig ontwikkeld en daardoor is het super lastig om om te gaan met al die emoties. Ik ga je er in dit artikel het een en ander over proberen te vertellen.

Emoties komen door…

Peuters hebben in principe dezelfde emoties als volwassenen. Ze kunnen blij, boos, verdrietig, teleurgesteld, opgewekt of juist angstig zijn. Doordat het brein van een peuter nog vol in ontwikkeling is, is het voor je peuter lastig wat hij met al die emoties moet.

Wat kun je van een peuter verwachten?

Je peuter moet dus leren wat je allemaal met die emoties kan. Wij als ouders kunnen hierbij helpen. Laat ik eerst eens even vertellen hoe het nou allemaal zit. Wat kan een peuter wel en wat nog niet?

De meeste peuters kunnen steeds beter emoties herkennen. Ze weten op een gegeven moment wanneer ze zich boos of blij voelen. Sommige emoties zijn lastiger, want wat is nou precies het verschil tussen boosheid of verdriet. Om dit onderscheid goed te kunnen maken, is er meer tijd nodig. Je kunt ook helpen door emoties te benoemen. Is je kindje boos, benoem dit dan. Hierdoor leert je kindje het later zelf herkennen. Verder zijn er veel verschillende spelletjes om emoties te oefenen met je kindje.

Wat kan een peuter nog niet?

Voor peuters is het enorm lastig om emoties te reguleren. Dit betekent dat ze zich slecht in kunnen houden, omdat ze van binnen niet weten wat ze met een bepaald gevoel moeten. Ze zijn dus heel erg puur in het laten zien van hun emotie. Emoties worden ook vaak veel heftiger ervaren. Hierdoor kan het zijn dat je peuter enorm verdrietig kan zijn om een gesneden boterham, die hij graag heel gehouden had. Voor ons een klein (en best hilarisch of frustrerend iets) voor je peuter vergaat de wereld. Houd er rekening mee dat je kind dat echt zo voelt! Is je kindje boos, dan is hij heel boos. Hier kan hij dus niets aan doen.

Verder is het voor een peuter lastig om te bedenken wat gepast is op welk moment. Stort zijn wereld in omdat hij geen koekje mag in de supermarkt? Dan zal je peuter zich daar ter aarde storten. Je kind is niet in staat te bedenken dat dat niet de gezelligste plek is om dat te doen.

Je weet nu beter wat je wel en niet kunt verwachten van een peuter. Misschien helpt het je als je kindje de volgende keer weer veel emoties laat zien. Meer lezen over emoties? Kijk ook eens naar het artikel over waardoor peuters huilen of over hoe je als ouder kunt handelen.

Wil je hulp hebben de emoties van je kindje beter te leren begrijpen? Plan een gratis kennismaking om te kijken of ik je kan helpen of plan eerste consult (ook online).