Skip to main content

Peuters willen graag dingen zelf doen. Dit heeft te maken met de autonomie die zij willen en moeten ontwikkelen in de peuterleeftijd. Dit kan soms lastig zijn, maar het is belangrijk dit toch wel toe te laten. Hier 9 dingen die je je peuter zelf kan laten doen:

 1. Helpen boodschappenlijst maken
  Als er boodschappen gedaan moeten worden en je gaat een lijstje maken of de boodschappen online bestellen, dan kan je je peuter perfect laten helpen! ‘Wat zou jij graag willen eten deze week?’ en als er alleen maar ongezonde opties gegeven worden: ‘Ja dat snap ik, maar ik wil dat we een beetje gezond eten. Heb je ook nog gezonde dingen die we zouden kunnen kopen?’ of  ‘Kun jij me helpen? Wat hebben we volgende week allemaal nodig?’
 2. Zelf schoenen uitkiezen
  ‘Kun jij even naar buiten kijken en bedenken welke schoenen je het beste aan kunt trekken?’
 3. Tafel dekken
  ‘Ik ben bijna klaar met koken. Wie zou mij willen helpen met de tafel dekken?’ Geef dan de dingen waarvan je weet dat je peuter er weinig mis aan kan doen. Zorg dat het veilig is en zorg voor succeservaringen. Je peuter zal het geweldig vinden.
 4. Helpen koken
  Samen met je peuter koken kan een super leuke activiteit zijn. Het is niet alleen gezellig, maar je peuter gaat er vaak ook beter van eten. Voor hele jonge peuters kan echt helpen soms lastig zijn, maar als je ze een pan met macaroni en een pollepel geeft, zijn ze blij. Zeker als je zegt: ‘Kun jij deze macaroni even goed roeren? Het moet echt goed door elkaar zitten.’ Op het moment dat je peuter iets groter is en kan knippen of met een mesje het een en ander kan snijden, kunnen ze meer. Denk aan zachte groenten snijden of het knippen van sperziebonen.
 5. Zelf aankleden (klein beginnen)
  Je kunt al vroeg starten met zelf uitkleden. Als ze twee jaar zijn, kunnen ze bijvoorbeeld al prima zelf hun schoenen uittrekken en een broek lukt op een gegeven moment ook prima. Als ze nog iets ouder zijn, kunnen ze ook het aankleden zelf beginnen. Als ze dat eenmaal zelf kunnen zal dat super goed zijn voor hun zelfvertrouwen en voor jou een stuk makkelijker in de ochtendspits.
 6. Eigen brood smeren
  Laat je peuter vooral lekker zijn eigen brood smeren. Het moet uiteraard veilig zijn, maar er zijn genoeg messen waarbij dat kan. Je moet het alleen wel los proberen te laten. Peuters vinden het namelijk vaak belangrijker dat ze het zelf gedaan hebben, dan dat het echt helemaal goed gesmeerd is. Als je peuter klaar is, kun je vragen: ‘Kan ik je nog even helpen met de randjes of is het goed zo?’ Als het goed is, terwijl er echt maar op een heel klein stukje brood smeersel zit, accepteer dit dan. Als ze het niet lekker vinden of het toch niet goed is, hoor je het vanzelf.
 7. Koffie helpen zetten
  Koffie helpen zetten vinden kinderen fan-tas-tisch. Sowieso alle ‘grote mensen dingen’. Dus al mogen ze alleen het kopje onder het apparaat zetten of is het slechts op een knop drukken, peuters zijn snel tevreden. Extra leuk om hier een soort gewoonte van te maken. Hierdoor creëer je een klein, maar gezellig momentje samen met je peuter in de drukte van alle dag.
 8. Bedenken wat jullie die dag gaan doen
  Peuters vinden het stom als alles bedacht wordt. Dit kan ervoor zorgen dat je soms super leuke plannen hebt, maar je kind er totaal geen zin in heeft. Door samen te bedenken wat jullie zouden kunnen doen, heeft je peuter helemaal het gevoel het zelf bedacht te hebben. Soms kun je dit doen door een aantal opties te geven, maar soms kun je dit je peuter ook gewoon zelf laten bedenken wat hij leuk vindt. De vrije hand geven. Durf jij dat?
 9. Zelf kleding kiezen
  Laat je peuter eens zelf zijn kleding kiezen. Dit kun je laten doen uit een aantal setjes, maar je kunt jezelf ook wat meer ’trainen’ in het zelf keuzes laten maken en je kind slechts een beetje sturen bij de eigen keuzes. Laat het los, want hoe erg is het als je peuter voor schut loopt maar wel helemaal trots is op de zelf gekozen outfit?