Peuterpuberteit
Als gezinscoach, gespecialiseerd in peuters, zie ik veel ouders die te maken hebben met de peuterpuberteit. Dit is een lastig tijd waar zo nu en dan de nodige frustratie bij komt kijken. Frustratie bij het kind, maar zeer regelmatig ook bij de ouders. Je peuter kan heftige driftbuien hebben en wil alles zelf doen.
In dit artikel deel ik je 5 super belangrijke tips als het gaat om de omgang met je peuter in de peuterpuberteit. Als je deze 5 dingen onder de knie krijgt, dan zal je zien dat het allemaal een stuk makkelijker gaat.
1. Geef ze vrijheid!
Peuters willen zichzelf en de wereld ontdekken. Dit is goed, gezond en heel belangrijk om zich goed te kunnen ontwikkelen. Om dit te kunnen doen, is het belangrijk dat ze genoeg mogen ontdekken. Als ouder ben je geneigd veel voor je kind te doen én te denken dat je kind nog niet zo veel kan. Dit is een logische gedachten, maar eigenlijk kan een peuter al veel meer dan wij als ouder vaak denken.
Als ouder kan het vaak best lastig zijn om je kind de vrijheid te geven die het nodig heeft. Het is daarom ook echt een uitdaging voor jezelf. Kun jij meer dingen loslaten en je nog jonge kind meer zelf laten ontdekken of laten doen?
2. De emotie is echt
Bedenk je in alle situaties het volgende: Voor je peuters is de emotie echt!
Hoe lastig het soms ook is om dit te geloven.. je peuter staat ‘s ochtends niet op met het idee: vandaag ga ik het mijn ouders eens lekker lastig maken. Soms voelt het wellicht zo, maar dit is echt nooit het geval!
Emoties zijn bij en voor peuters nog enorm lastig. Ze kunnen de emoties nog geen plek geven en weten niet wat ze ermee moeten. Wat voor ons een onbenullige situatie is, voelt voor jouw peuter alsof de wereld vergaat. Dit voelt hij écht zo! Als je je dit weet en steeds weer kunt bedenken, dan is het ook makkelijker om er zelf minder emotioneel betrokken bij te raken.
Aanschouw dus dat het gedrag van je peuter en de bijbehorende emotie er is en kijk hoe je er voor je kind kunt zijn. Erken de emotie: “Ik begrijp dat je dat niet leuk vindt…” En help je kind weer uit de emotie komen. Dit kan door hem of haar af te leiden of door gewoon even te knuffelen.
3. Creëer rust
Voor peuters is rust en voorspelbaarheid super belangrijk. We zijn als ouder geneigd om de kinderen in ons dagelijks leven mee te nemen en daar is ook niets mis mee, maar zorg ook dat er bepaalde rust in het leven van een peuter is. Plan dus niet alle dagen mega vol, maar zorg ook voor dagen waarop niets hoeft.
Ookal zijn bezoekjes aan opa en oma of een middagje speeltuin om te ontspannen, dit zijn nog steeds dingen die ‘moeten’. Er is niets mis met een dagje thuis rommelen en kijken hoe de dag komt.
Daarnaast kan die rust mooi worden gegeven door bijvoorbeeld vaste eet- en slaaptijden waar niet of nauwelijks vanaf geweken wordt, maar ook door bepaalde vaste routines. Om 10 uur eten jullie samen fruit of voor het eten mag er even tv gekeken worden. Alle routines en vaste dingen zorgen voor voorspelbaarheid en dat is voor een peuter die zelf nog niet veel kan overzien voor rust.
4. Grenzen en regels
Die voorspelbaarheid krijgen peuters ook door grenzen en regels. Net schreef ik dat je jezelf uit mag dagen om meer vrijheid te geven en nu noem ik grenzen en regels. Dit zorgt vaak voor verwarring. Er zijn nou eenmaal bepaalde regels (ik noem ze liever afspraken) en grenzen nodig. Sommige dingen mogen niet omdat ze simpelweg te gevaarlijk zijn of omdat jullie hebben afgesproken dat zo te doen. Je kunt hierbij denken aan: op tafel zitten, aan tafel blijven tot iedereen klaar is met eten, voor het vertrek even plassen, niet schreeuwen, geen spullen kapot maken oid.
De dingen die voor jou en je partner belangrijk zijn en bepalend zijn voor dat wat je je kind mee wil geven, daar moet je voor gaan staan. Die afspraken zijn gewoon zoals ze zijn en daar ga je niet over discussiëren. Houd die dingen ook strak, want alleen dan weet een kind dat het is zoals het is. Het zorgt voor de voorspelbaarheid. Als een kind op andere vlakken meer vrijheid krijgt, dan is hij ook bereid ook zich te conformeren aan de afspraken die er zijn. Let maar op!
5. Zorg voor succeservaringen
Iedereen groeit van succeservaringen. Succeservaring zijn positieve ervaringen, ervaringen waar we dus blij van worden. Dit betekent niet dat je de hele tijd in de complimenten moet schieten, want daar heeft een peuter niets aan. Steeds weer benoemen hoe goed of hoe mooi iets is, zorgt voor een peuter niet zelfvertrouwen.
Succeservaringen doen dit wel. Denk hierbij aan taakjes of klusjes waarvan je weet dat het zal lukken. Dit mogen herkenbare dingen zijn, zoals het zelf halen of aantrekken van een jas, maar het mag ook iets nieuws zijn. Denk dan aan dingen waarvan je weet dat het moeite zal kosten, maar waarvan het ook zal lukken. Dit zal je peuter ontzettend trots maken en deze ervaring zal zorgen voor een boost in het zelfvertrouwen. Kijk maar eens of je deze dingen in je dagelijks leven bij heel veel dingen kan inpassen en zie wat het je oplevert!
Mocht je vragen hebben na het lezen van dit artikel, dan mag je mij altijd een berichtje sturen. Ik denk graag met je mee.